En stor skinke er der meget mad i. Den kræver forholdsvis mange timers tilberedning i ovnen, hvor den da gudskelov kan stå og passe sig selv.
En stor dejlig julekrydderskinke, krydret med julens krydderier i form af ingefær, rosmarin, salvie og nellike, er god ovenpå juleaftens fede sovs, brune kartofler og rødkål, som de fleste af os jo nok stifter bekendtskab med i rigelig mængde i løbet af december. Så er det dejlig med noget helt modsat tilbehør som ostegratinerede grønne bønner, syltede løg og rønnebær- eller myntegelé. Kogte kartofler og evt. forskellige kogte grønsager, vil også følge skinken på vej.
Opskriften lyder på et stykke letsaltet, letrøget skinke på 3-4 kg. Sådan en kan immervæk mætte 15-18 personer.
Opskrift : Else Algreen 1964
Foto : Det Kgl. Bibliotek
JULENS KRYDDERSKINKE
1 letsaltet, letrøget skinke 3-4 kg
2 tsk. stødt ingefær
2 tsk. stødt rosmarin
2 tsk. stødt salvie
1 tsk. stødt nellike
Skær sværen løs fra skinken. Rids spækket i skrå ruder, ca. 1/2 cm dybt. Bland krydderierne og gnid skinken dermed. Læg sværen tilbage på plads og pak skinken ind i aluminiumsfolie eller pergamentpapir.
Læg den på en rist i bradepanden og sæt kødtermometret i den tykkeste del af kødet. Hæld 2-3 dl vand i panden og sæt skinken i ovnen ved ca. 150 grader.
Steg skinken i 4-5 timer til termometeret viser 75-77 grader. Tilsæt om nødvendig lidt mere vand under stegningen.
Fjern termometer, folie og svær og stil skinken hel på bordet. Skum fedtet af skyen, der smages til. Tilsæt evt. lidt jævning.
Servér julens krydderskinke med ostegratinerede, grønne bønner, kogte kartofler, syltede løg og rønnebær- eller myntegelé til. Evt. kogte grøntsager går fint til også.
VELBEKOMME
Mormors Juleopskrifter
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.