Klassisk flæskesteg som ribbensteg, svinekam, skinkestang og nakkesteg, er for de fleste en selvfølge hen under jul.
Der er imidlertid andre gammeldags måder at tilberede den dejlige steg på, end den vi kender så godt. Her fyldt, fersk, stegt flæsk fra midt i 50'erne. Fyldet består af æbler og svesker, - lige efter bogen hen under jul.
Portionen rækker til 5 - 6 personer
Opskrift : Else Vinkel 1956
FYLDT, FERSK, STEGT FLÆSK
1 1/2 - 1 3/4 kg magert sideflæsk, helst mellemstykket
2 - 3 tsk. salt
1/4 tsk. hvid peber
1/4 tsk. ingefær
fyld
3 - 4 æbler, skåret itu
10 - 12 stenfri svesker
til stegning
2 - 4 dl suppe (ekstrakt) eller vand
sauce
velafskummet sky
Er der ben i kødet, skæres de ud og der koges lidt suppe på dem. Skrab sværen og klip den i små terninger med en skarp saks eller rids med en kniv og tør kødet af.
Skær en lomme i kødet, drys krydderier i og fyld med æbler og svesker. Sy kødet sammen og gnid stegen med krydderier.
Læg kødet i en bradepande med den ternede side opad opad. Brun den i en meget varm ovn, ca. 275 grader og øs den over med det fedt, der dannes i panden. Skru ned til middelvarme, 200 - 225 grader.
Når sværen er sprød og brun, tages den af. Tilsæt kogende vand, dryp af og til med skyen og hæld mere væske ved, er det nødvendigt. Ser kødet ud til at blive for mørkt, dækkes det med dobbelt fugtet smørrebrødspapir (staniol).
Stegetiden er ca. 1 1/2 time, prøv med en spækkenål, om det er færdigt.
Tag kødet op, skær det i pæne skiver og læg det på et fad med sværen fordelt over.
Servér stegen med siet og afskummet sky, kogte kartofler, kogte grøntsager, kogte svesker, kogte æbler, æblemos og grøn salat.
VELBEKOMME
Noget om Mad
Mormors Juleopskrifter
VI BAGER GAMMELDAGS
1 1/2 - 1 3/4 kg magert sideflæsk, helst mellemstykket
2 - 3 tsk. salt
1/4 tsk. hvid peber
1/4 tsk. ingefær
fyld
3 - 4 æbler, skåret itu
10 - 12 stenfri svesker
til stegning
2 - 4 dl suppe (ekstrakt) eller vand
sauce
velafskummet sky
Er der ben i kødet, skæres de ud og der koges lidt suppe på dem. Skrab sværen og klip den i små terninger med en skarp saks eller rids med en kniv og tør kødet af.
Skær en lomme i kødet, drys krydderier i og fyld med æbler og svesker. Sy kødet sammen og gnid stegen med krydderier.
Læg kødet i en bradepande med den ternede side opad opad. Brun den i en meget varm ovn, ca. 275 grader og øs den over med det fedt, der dannes i panden. Skru ned til middelvarme, 200 - 225 grader.
Når sværen er sprød og brun, tages den af. Tilsæt kogende vand, dryp af og til med skyen og hæld mere væske ved, er det nødvendigt. Ser kødet ud til at blive for mørkt, dækkes det med dobbelt fugtet smørrebrødspapir (staniol).
Stegetiden er ca. 1 1/2 time, prøv med en spækkenål, om det er færdigt.
Tag kødet op, skær det i pæne skiver og læg det på et fad med sværen fordelt over.
Servér stegen med siet og afskummet sky, kogte kartofler, kogte grøntsager, kogte svesker, kogte æbler, æblemos og grøn salat.
VELBEKOMME
Noget om Mad
Mormors Juleopskrifter
VI BAGER GAMMELDAGS
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.