lørdag

DEN DEJLIGSTE JULESTEG - FYLDT, FERSK, STEGT FLÆSK

Flæsk, kam og anden grisemad er obligatorisk, når vi nærmer os december. Sådan har det altid været, - gris hører ubetinget til den traditionelle danske jul.

Klassisk flæskesteg som ribbensteg, svinekam, skinkestang og nakkesteg, er for de fleste en selvfølge hen under jul. 
Der er imidlertid andre gammeldags  måder at tilberede den dejlige steg på, end den vi kender så godt. Her fyldt, fersk, stegt flæsk fra midt i 50'erne. Fyldet består af æbler og svesker, - lige efter bogen hen under jul.

Portionen rækker til 5 - 6 personer

Opskrift : Else Vinkel 1956


FYLDT, FERSK, STEGT FLÆSK

1 1/2 - 1 3/4 kg magert sideflæsk, helst mellemstykket
2 - 3 tsk. salt
1/4 tsk. hvid peber
1/4 tsk. ingefær

fyld

3 - 4 æbler, skåret itu
10 - 12 stenfri svesker

til stegning

2 - 4 dl suppe (ekstrakt) eller vand

sauce

velafskummet sky

Er der ben i kødet, skæres de ud og der koges lidt suppe på dem. Skrab sværen og klip den i små terninger med en skarp saks eller rids med en kniv og tør kødet af.
Skær en lomme i kødet, drys krydderier i og fyld med æbler og svesker. Sy kødet sammen og gnid stegen med krydderier.

Læg kødet i en bradepande med den ternede side opad opad. Brun den i en meget varm ovn, ca. 275 grader og øs den over med det fedt, der dannes i panden. Skru ned til middelvarme, 200 - 225 grader.
Når sværen er sprød og brun, tages den af. Tilsæt kogende vand, dryp af og til med skyen og hæld mere væske ved, er det nødvendigt. Ser kødet ud til at blive for mørkt, dækkes det med dobbelt fugtet smørrebrødspapir (staniol).

Stegetiden er ca. 1 1/2 time, prøv med en spækkenål, om det er færdigt.

Tag kødet op, skær det i pæne skiver og læg det på et fad med sværen fordelt over.

Servér stegen med siet og afskummet sky, kogte kartofler, kogte grøntsager, kogte svesker, kogte æbler, æblemos og grøn salat.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.