Kalvekoteletter gratineret med svampe og kogte, stegte eller friturekogte kartofler er ikke hverdagsmad, men sandelig gæstemad.
Retten egner sig fortrinlig til at servere for gæster og i det hele taget, når der skal gøres noget ekstra ud af det.
Kræver noget tid og forberedelse, før retten gratineres i ovnen til sidst. - Men alle anstrengelser værd.
Kartoffelmosen kan laves fra bunden eller den nemme udvej - pulvermos.
Portionen rækker til 4 personer.
Opskrift : Politikens Store Kogebog 1956
KALVEKOTELETTER GRATINERET MED SVAMPE
4 kalvekoteletter
2 spsk. smør
salt
hvid peber
svampestuvning af champignons eller kantareller
1 æggeblomme
kartoffelmos
til gratinering
2 spsk. rasp
smeltet smør
200 g friske svampe eller henkogte svampe
stuvning
1 - 2 spsk.smør
2 spsk. mel
ca. 4 dl væske ( svampesuppe og piskefløde )
salt
hvid peber
Til svampestuvningen skæres svampene i skiver. Smørret smeltes i en tykbundet gryde, svampene kommes i og drysses med salt og peber. Lad dem småsnurre over svag varme. Melet drysses over og svampesuppen tilsættes sammen med fløde eller mælk. Lad stuvningen småkoge i mindst 10 minutter og smages til med salt og peber. Tilsæt æggeblommen.
Kødet gøres i stand, Skrab kød og hinder løs fra ribbenene, så kun halvdelen af kødet sidder fast ved benet. Bank koteletterne let med hånden og form dem igen, så de får en pæn facon.
Opvarm en stor stegepande og brun smørret. Steg koteletterne pænt brune ca. 4 minutter på hver side. De krydres let og lægges i et smurt gratinfad eller andet fad, der tåler at komme i ovnen.
Afkog panden med lidt suppe, fløde eller madeira og bland skyen med svampestuvningen.
Fordel stuvningen over koteletterne og sprøjt kartoffelmos på benet. Sigt rasp over og dryp med smeltet smør.
Stil fadet i en meget varm ovn, 275 grader, helst udelukkende med overvarme og gratiner retten 10 -15 minutter til overfladen er lysebrun.
Servér koteletterne med gratinerede tomater, kogte, smørristede grøntsager og en grøn salat, samt kogte, stegte eller friturekogte kartofler.
VELBEKOMME
Noget om Mad
Mormors Juleopskrifter
VI BAGER GAMMELDAGS
søndag
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.