Farsretter og hverdagsmad hænger sammen. De utallige variationer fars optræder i, er næsten uudtømmelige. Det gælder også for gammeldags mormormad.
Kødboller er obligatoriske i mangt en hverdagsret fra fortiden. Her er kødbollerne kommet i selskab med en god, krydret sauce af tomatpuré, engelsk sauce, paprika og sennep og hakkede, syltede asier.
Kødboller i skarp sauce serveres med kartoffelmos til.
Opskrift : Gunna Agersted 1952
KØDBOLLER I SKARP SAUCE
fars
250 g oksekød, hakket
250 g flæskekød, hakket
1 - 1 1/2 tsk. salt
3 skiver franskbrød
1 dl mælk
1 knsp. peber
1 lille løg
1 æg eller æggehvide
2-3 dl mælk
sauce
4 dl tynd kødsuppe
1 dl tomatpuré
50 g smør / margarine
50 g mel
1/2 tsk. engelsk sauce
1 knsp. paprika
1 knsp. udrørt sennep
2 spsk. hakket surt
kulør
salt
Kødet males 2 gange gennem kødmaskinen med saltet og franskbrødet, der er udblødt ca. 10 minutter i den ene dl mælk. Peber, revet løg og æg kommes i og mælken røres lidt efter lidt i farsen.
Store kødboller koges i den tynde suppe. Farsen tages op på en tallerken. Med en rustfri spiseske, der er dyppet i det kogende saltvand, sættes farsen på det kogende vand i store boller. Slipper bollen ikke skeen, så stød den let mod bunden af gryden. Bollerne skal koge småt 8-10 minutter, hvorefter de tages op med en hulske. Duk dem et par gange under kogningen.
Af smør og mel spædet med kødsuppen laves en opbagt sauce, der smages til med tomatpuré og de øvrige ingredienser.
Bollerne koger i denne sauce et par minutter.
Servér kødboller i skarp sauce med kartoffelmos til.
VELBEKOMME
Mormors Juleopskrifter
VI BAGER GAMMELDAGS
Noget om Mad
onsdag
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.