Et kuriøst indslag om småkagebagning på oldemors og tipoldemors tid, hvor småkager til stadighed var at finde på damernes kaffeborde og gerne i flere varianter.
Tiden var som bekendt meget anderledes dengang. Denne småkageopskrift på jødekager er faktisk klasseopdelt.
Citat :
Jødekager 1
Jødekager 2 Tarvelige, men velsmagende julekager
Jødekager 3 Smager udmærket i forhold til deres billighed og egner sig til julebagning i huse med mange børn, der er aldeles fornøjede med dem.
Før vi går til opskrifterne er her et lille kursus i æltning af kagedej anno 1904, hvor fru Constantin indvier os i kunsten, at lave en ordentlig kagedej.
I den originale opskrift er mål og vægt efter tiden opgivet i kvint og pægl. Moderne mål og vægt står i parantes.
Læg mærke til ordvalget og at alle navneord skrives med stort.
JØDEKAGER 1
1 pund (500 g) fint hvedemel
1/2 pund (250 g) udvasket smør eller 45 kvint (225 g) mgr.
36 kvint (180 g) strøsukker
2 hele æg
1 tsk. hjortetaksalt
Om æltning, se ovenfor.
Smøres med pisket æg (hvide og blomme piskes sammen med 1 tsk. vand)
Bestrøes med fint skårne mandler, hvidt groft strøsukker og lidt stødt kanel.
Bages lysebrune ved god varme i løbet af 10 minutter eller et kvarter.
JØDEKAGER 2
4 pund (2 kg) hvedemel
1 1/2 pund smør eller bedste mgr.
6 á 8 æg
4 tsk. hjortetaksalt
lidt vand
1 1/2 pund hvidt, stødt sukker
1 pægl knap 1/4 liter) tyk fløde
Smøres med pisket æg (hvide og blomme piskes sammen med en tsk. vand)
Drysses med fintskårne mandler og stødt kanel, blandet med grovt stødt, hvidt sukker.
En meget stor portion
Bages lysebrune ved god varme i løbet af 10 minutter eller et kvarter.
JØDEKAGER 3
1 1/4 pund hvedemel
3/4 pund fint svinefedt
70 kvint puddersukker
2 æg
1 tsk. hjortetaksalt
Smøres med æg (hvide og blomme pisker sammen)
Strøes med kanel, blandet med grovt, stødt sukker.
Noget om Mad
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.