mandag

Tilbageblik















Da jeg var barn, for 50-60 år siden,var dagens måltider meget anderledes end nutidens moderne spisevaner med fastfood, pizza og spaghetti med kødsovs.

Ikke et ondt ord om disse fødevareemner, men der var nu noget trygt og godt over datidens måltider, som husmoderen eller køkkenhjælpen havde tilberedt helt fra bunden og som smagte pragtfuldt.

Om det var særlig sundt, - nej, det tror jeg ikke, men mange havde hårdt fysisk arbejde dengang og kroppen krævede derfor flere kalorier.

Det var dengang heller ikke så almindeligt, at blive kørt i bil lige til døren, hvor man end skulle hen. Man havde en cykel eller gik distancen.


I vor tid, er der da heldigvis stadig folk fra min tid og generation, som holder fast i gammeldags mormormad og laver gammeldags mad, som man altid har gjort. Hvis jeg må få lov til at indvie nutidens unge i mad, som vor mor lavede den, vil det være mig en stor glæde, da jeg egentlig ser en stor betydning i, at bevare vore gamle madtradioner, der er en del af vores kulturarv.

Der vil dagligt her på bloggen "Spise med Mormor" dukke opskrifter op på retter fra dengang, - retter som stadig holder og smager af mormor.
Jeg tillader mig indimellem, at reducere en smule i fedtindhold og sukker, uden at det derfor går ud over smagen og konsistensen.
Vi bliver nødt til at skele lidt til sundheden i en tid, hvor så mange er så overvægtige.

I dag laver vi æbleflæsk, præcis som dengang jeg var barn i 50erne.

ÆBLEFLÆSK

6-8 æbler
saltet eller røget spæk eller bacon, i skiver eller tern efter behag
1 stort løg
1-2 spsk. rapsolie eller anden olie uden smag
sukker, salt

Tørsteg flæsket på en meget varm pande og smid fedtet væk. Læg det sprødstegte flæsk på køkkenrulle.
Skyl og del æblerne i 4, halver stykkerne og fjern kernehuset. Hak eller skiv løget og lad det stege i olien til det er brunt. Tilsæt nu æblestykkerne, rør rundt og læg låg på. Hold øje med, når æblerne begynder at koge ud og rør så godt rundt. Det skal bestå af både æblemos og lidt større stykker. Tilsæt nu lidt salt og sukker efter smag. Farin er helt vidunderligt og giver en dyb og fantastisk smag til æblerne.

Server æblemassen med sprødstegt flæsk i skiver eller tern og groft, rugbrød til, gerne ristet.

VELBEKOMME !

Den opmærksomme vil se, at jeg har fjernet det usunde mættede fedt fra flæsket og erstattet det med den sundere flerumættede rapsolie, uden at det derfor går ud over smagen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.