Vi står lige midt i en tid, hvor haver og hegn bugner af solmodne frugter og bær, fra busk og fra træ. I drømme ville vi ønske, det bare kunne blive ved året rundt, men sådan er naturen og det danske klima ikke indrettet. Her er alt det dejlige derude sæsonbetonet og spises generelt som sådan.
Imidlertid kan vi jo hengive os til en kær gammel syssel, nemlig at gemme så meget som muligt af sommerens sødmefyldte frugter og bær på glas, i flaske og i fryser. Det vil blive påskønnet i de lange mørke vinterdage, når vi drømmer om solen og sommeren. - Og hvad er vel nemmere og bedre end at finde Den Grønne Syltebog fra Tørsleffs Humoder Service frem. Den lille grønne bibel, som i generation efter generation, har hjulpet husmødre med at sylte, henkoge og konservere sommerens høst på glas, på flasker og i krukker.
I den kommende tid vil vi følge nogle gamle, lidt anderledes og spændende opskrifter på syltede ting, end dem, vi kender fra Den Grønne Syltebog.
Den norske husholdningslærerinde Fru Henriette Schønberg Erken viser vejen til skønne "sylterier" i sin kogebog fra 1946.
Sommer og sol er bestemt også lig med frugtgrød og i dag vil vi lave en anderledes frugtgrød end den, vi er vant til. Grøden er tilsat risengryn eller byggryn og det giver grøden en særlig struktur. Samtidig klæder ris eller byggryn fint den kogte frugt, hvoraf det meste er egnet. Resultatet bliver sådan set en ris- eller bygvandgrød med frugt, som vi kender det fra risvandgrød med æbler.
FRUGTGRØD MED RIS ELLER BYGGRYN
kogt ris eller byg
125 g risengryn eller byggryn
1 liter vand
Grynene eller byggrynene koger med vandet til de er næsten møre og gryden tages af varmen. Nu koges der en frugtkompot af frugter eller bær. Brug kun en anelse vand og smag kompotten til med sukker.
kompot af frugt efter eget valg
1 kg æbler, renset og kogt
en anelse vand
sukker efter smag
300 g rensede rabarber
en anelse vand
sukker efter smag
1 kg blåbær
en anelse vand
sukker efter smag
Bland de kogte ris med kompotten.
Servér frugtgrød med ris eller byggryn med et glas mælk til eller som dessert med en klat flødeskum.
Noget om Mad
onsdag
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.