Brændte mandler er et velkendt stykke slik for de fleste. Hvem kender ikke sceneriet fra gadebilledet og fra diverse markeder, hvor en kæmpe jerngryde står og lokker med en sød og dejlig duft fra de sukkerkogende mandler i gryden. Man behøver blot at gå efter duften og for gadesælgeren gælder det jo om, at få folk til at stoppe op.
Smagsprøver uddeles gerne og så er der ikke lang vej til et kræmmerhus brændte mandler finder vej til en lækkersulten kunde.
Barndommens brændte mandler i 50erne husker jeg fra julens konfektskåle, men erindrer også, at brændte mandler mest var slik for de voksne.
BRÆNDTE MANDLER
50 g mandler
75 g flormelis (1 1/2 dl)
1/2 dl vand
Mandler, flormelis og vand kommes i en gryde. Der varmes op til vandet er fordampet og flormelis har samlet sig om mandlerne og er helt tørt og gråt. Fortsæt med at varme op og røre til sukkeret er smeltet og blevet til karamel. der har lagt sig om mandlerne.
Massen hældes på en smurt bageplade og skilles ad med en gaffel. Køl de brændte mandler helt af, hæld dem på dåse og opbevar dem koldt.
Forsøm ikke de brændte mandler i julekonfekten. De smager jo pragtfuldt.
Rør blot ikke ved min gamle jul . . . . . .
Juletraditionerne, som vi kender dem er faktisk ikke særligt gamle og så er det en kombination af vore nabolandes traditioner, vi danskere tror er vores.
Julefesten derimod har været holdt i Danmark siden oldtiden, først i form af midvinterfesten. Den blev senere slået sammen med den kristne fødselsfest under det fælles navn jul.
Noget om Mad
mandag
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.