torsdag

Hyggemad til den mørke tid

Før det hele nu rigtigt går løs, sparer vi lidt på krudtet og laver nogle små nemme løsninger indimellem juleforberedelserne. Hurtige, nemme og raffinerede retter fra 50erne, der hver især fint kan tilfredsstille vore nutidige, moderne smagsløg.

Forslag til gammeldags hyggemad til den mørke tid består af 4 små, velsmagende retter, som alle kan tilberedes på kort tid.
Retterne er alle beregnet til 2 personer.




RISTET SKINKE MED PIKANT SAUCE

2 ikke for tynde skiver skinke
1 tsk. tør sennep
1/4 tsk. stødte nelliker
1/4 tsk. stødt kanel
2 spsk. sherry eller portvin
1 kop ribsgelé

Rist skinken på panden til den bliver smuk gylden.
Til saucen blandes alle ingredienserne sammen i en kasserolle og koger over svag vame under stadig omrøring til geléen er smeltet.

Servér ristet skinke med pikant sauce, hvor skinken er overhældt med saucen. Giv et godt stykke brød til.




LIDT NEMT TIL TE

tynde afskorpede skiver sandwichbrød
smør
syltetøj eller smøreost

Brødskiverne smøres med smør og et lag syltetøj eller smøreost. Læg to hjørner ind over skiven og fæst dem med en lille pind.
Brødene sættes i en meget varm ovn i 5 minutter til de er gyldne.

Servér skiverne til en kop te.




TUNGERULLER

6 skiver kogt tunge
1 lille flødeost
2 tsk. revet peberrod
1 tsk. revet løg
1/2 tsk. tør sennep
1 tsk. hakket persille
salt

Løg, peberrod, sennep og osten røres sammen og der smages til med salt. Massen smøres på tungeskiverne og disse rulles sammen. En pind stikkes igennem og rullen dyppes i hakket persille.




OMELETTE GARGAMELLE

4-5 æg
100 g champignons
1/2 kop hvidvin
1/2 kop fløde
en anelse kanel
en anelse muskat
2 tynde skiver ost pro persona
salt
peber

Æggene piskes let sammen med en gaffel og smørret smeltes på en tykbundet pande. Æggene, der er blandet med krydderier blandes i. Når omeletten er fast i bunden, men stadig våd på overfladen, tilsættes champignonerne, der er finthakket og dampede i hvidvinen til denne er næsten opsuget af svampene.
Omeletten foldes sammen og anbringes i et ildfast fad. Den overhældes med halvdelen af fløden og dækkes af papirtynde osteskiver. Resten af fløden hældes over og fadet sættes et par minutter i en meget hed ovn.





FYLDTE HOTDOGS

hotdog pølser
hakket rå løg
lidt ketchup
sennep
finthakket syltet asie eller agurk
evt. bacon

Flæk pølserne, bland ingredienserne sammen, undtagen bacon og kom fyldet i de flækkede pølser. Sæt pølserne i en bradepanden og kom dem i en meget hed ovn i 5-10 minutter.

Servér fyldte hotdogd med gammeldags kold eller varm kartoffelsalat eller franske kartofler til.

VELBEKOMME




Rør blot ikke ved min gamle jul . . . . .

I gårde, hvor gammel tro var gældende, blev gården værnet mod uvætters anfald med udlægning af staal og påmaling af korstegn og der blev hængt havreneg ud til de sultne fugle for derved at sikre den kommende høst.

Noget om Mad

1 kommentar:

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.