På den tid i 1866 fik husmødrene støbejernskomfur med ovn og altså mulighed for at bage bl.a. småkager. Vaniliekransen og jødekagerne stammer fra denne tid, hvor udviklingen af småkagebagning tog fart.
Disse første vaniliekranse var store kranse, rullet i hånden, formet og fremstillet helt uden kødhakker. Den kom først til langt senere omkring år 1900.
Når flere af os barnlige og juleglade sjæle måske i år skal gense julekalenderen, Jul i Gammelby, som foregår midt i 1800 tallet, vil vi se, at Karolines vaniliekranse er af en anselig størrelse. Så store var altså de første vaniliekranse. Senere er kransene skrumpet til en mindre og mere mundret småkage, der i gammel var at finde på damernes kaffeborde rundt omkring i byen og ikke kun i julen, men faktisk året rundt.
VANILIEKRANSE FRA MADAM MANGORS KOGEBOG
500 g mel
1 æg
350 g smør
250 g sukker
1/2 stang finthakket vanilie (både stang og korn)
250 g søde hakkede mandler
15 g hakkede bitre mandle (kan undlades og erstattes med søde mandler)
Mandlerne ristes iovnen, afkøles og hakkes. Mel, æg, smør, sukker, vanilie og mandler æltes godt sammen. Dejen skal kunne slippe hænder og bord.
Rul en tyk pølse og skær den i små stykker. Trilles og formes til kranse med et stort hul i, så dejen ikke løber sammen.
Det kan være en fordel, at komme lidt mel på hænderne under arbejdet.
Bages lysebrune i ovnen ved 180 grader i 15-20 minutter.
Vaniliekranse fra Madam Mangor fylder godt i julens kageskåle.
Kilde : Den Gamle By i Århus
Noget om Mad
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.