Nytårsmad er for de fleste ligeså traditionsbunden som julemad. Kogt torsk eller hamburgerryg med grønlangkål er for mange det rigtige, andre har indført alternative skikke med hensyn til nytårsmenuen.
Her i huset holder vi fast ved nytårstorsken og den bliver troligt, år efter år, hentet ved fiskerne i Kerteminde Havn.
Selve tilberedningen af torsken er såmænd enkel nok, kogt i en gryde med vand og lidt salt. Større er arbejdet med at få den gjort ordentlig rent.
Imidlertid kan en hel torsk koges hel i ovnen og er i så fald ovnkogt torsk. Fisken står således i ovnen en times tid, belagt med smørklatter og er herefter klar. Hold øje med den. Den skal lige akkurat være mør, så kødet er fast. For megen kogning giver blødt kød.
Opskriften er fra 1956
KOGT TORSK I OVN
1 torsk (størrelse efter behov)
salt
smørklatter
Finnerne klippes af med fiskesaks eller saks og skæres op ned til gattet. Indmaden fjernes og kasseres på nær lever og rogn, der koges for sig. Svømmeblæren klippes af så tæt til fisken som muligt og rygblodet fjernes. Fjern alle hinder og vask fisken.
Indstil ovnen på 130 grader. Læg torsken i bradepanden, drys den med salt og læg rigeligt med smørklatter og tilsidst et stykke aluminiumsfolie på. Lad torsken stå i ovnen ca. 1 time, afhængig af størrelsen på fisken.
Servér kogt torsk i ovn med den smør og kraft, der er dannet i bradepanden, sennepssauce, hvide kartofler og små asietter med hakket, syltet rødbede, revet peberrod, hakket persille og hakket hårdkogt æg.
Noget om Mad
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.