torsdag

GAMMELDAGS GRØNÆRTESUPPE

Gammeldags grønærtesuppe, kogt på lidt røget svineskank eller andet røget kød og suppevisk, er en velsmagende suppe.
Det er en opbagt suppe med fylde, idet kødet fra ærtebælgene er med til at jævne suppen. Derfor skal det også være friske ærter i bælg, der anvendes i denne over hundrede år gamle opskrift.

Til sidst serveres den røgede suppe med ærter og gulerødder i skiver samt et stykke rugbrød til.

Opskrift : Agnes Werner Husmoderens Håndbog 1904


GAMMELDAGS GRØNÆRTESUPPE

en lille røget svineskank

et halvt fad friske ærter i bælg
vand
salt
lidt soda
lidt suppefedt
2 skefulde mel
suppevisk
ærter og gulerødder i skiver
hakket persille

Læg den røgede svineskank i blød i koldt vand, dagen før den koges. Sæt skanken over ilden i koldt vand og skum suppen, når det koger. Kogetiden er et par timer.

Et halvt fad ærter pilles, og bælgene sættes over ilden med vand, salt og lidt soda, efter at de først med en kniv er befriet fra blomsten og skyllet. De koges nu så længe, til bælgkødet kan gnides fra skallen. Så hældes de op i et dørslag og gnides med en ske igennem dette. Man skyller stadig suppe igennem, for at få skallerne rent fra. Nu kommer man lidt suppefedt i gryden og bager 2 skefulde mel af deri, spæder op med skinkesuppen og det vand, som bælgene er kogt i.
Der kommes en suppevisk på suppen samt de skyllede ærter og gulerødder, skåret i skiver, som koges, til de er møre.

Grønærtesuppen spises, drysset med hakket persille og bagt rugbrød til.

Mormors Juleopskrifter

VI BAGERGAMMELDAGS

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.