torsdag

SANDWICH-LAGKAGE

Sandwichen, der allerede i 50erne var en international spise, er en enkel og en god følgesvend til en kop te, kaffe eller en drink. Den er "lige i øjet" at invitere på til en kop kaffe eller te.

Sandwichen har fået sit navn efter John Montagu, 4. jarl af Sandwich i det 18 århundrede. Jarlen var begejstret for denne ret, bestående af to lag brød med pålæg imellem. Han kunne så nemlig spille kort og spise samtidig.

Til sandwich anvendes sandwichbrød, der er i firkantede skiver. Kirsten Hüttemeier gav i 1952 et bud på en anderledes og fantastisk spændende sandwich i form af en lagkage, lagt sammen af brød, bagt som et stort rundt franskbrød. Den skæres ud som lagkagebunde, som lægges sammen med forskelligt fyld.

Sandwichen serveres som en hel, festlig pyntet lagkage. Ved bordet skæres den ud som en lagkage i mindre snitter.

Det er vigtigt at brødet bages dagen forinden, for ligesom at få lov til at sætte sig og ligeså vigtigt er det, at den færdige sandwich-lagkage trækker mindst  3 - 4 timer, gerne mere, før den skal serveres.
 
Forskelligt brød til sandwich og canapeer - Hüttemeier 1952

dej til brød

300 g mel
20 g gær
50 g smeltet smør eller mgr.
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
1 1/2 dl lunken mælk eller fløde

Brødet bages som almindeligt franskbrød. Melet sigtes og gæren plukkes ud i små stykker, direkte i melet. Smør eller mgr. smeltes og hældes i dejen sammen med salt, sukker og den svagt lunkne mælk eller fløde. Dejen æltes godt, ekstra godt, den skal være helt blank og kridhvid, hvorefter den sættes til hævning i 25 minutter, tildækket på et lunt sted. Derefter æltes brødet om og trilles derpå ud til en stor, rund bolle, der lægges i en velsmurt, rund form, f.eks. springform.
Brødet skal være højest ude ved siderne og lavest på midten, så hæver det ensartet over det hele. Brødet prikkes med en spækkenål i stedet for at blive ridset.
Bages i ovnen ved jævn, god varme (200 grader) i 20 minutter.

Når brødet er bagt og afsvalet og har stået fra dag til dag, skæres eller saves det igennem med en brødsav på tværs til tre bunde. Bundene smøres nu henholdsvis med leverpostejsmørret og skinkesmørret, mens selve oversiden af brødet oversmøres med ostesmørret, der desuden også skal sprøjtes ud i et mønster eller i små toppe. Lidt karse i buketter kan anbringes hist og her eller der kan drysses fintsnittet julesalat eller salatstrimler over.

Kagen skal stå og trække i mindst 3 - 4 timer sammenlagt og bundene skal lægges fast til hinanden. Det er en fordel, at vente med at smøre ostemassen over lagkagen til den skal serveres. Når der er lagt sammen med leverpostejmassen og skinkemassen pakkes et fugtigt viskestykke om lagkagen, som stilles koldt. Efter trækketiden smøres ostelaget på.

3 slags sandwichfyld

1. 100 g leverpostej, rørt op med fløde og finthakkede champignons.

2. 100 g hakket, røget skinke, iblandet 75 g smør, tilsat lidt revet løg og så meget tomatketchup, at  skinkesmørret er tilpas til at smøres ud.

3. 75 g passeret roquefortost, rørt op med 50 g smør, tilsat 1 - 2 dråber grøn frugtfarve.

Ostesmørret skal bruges til at smøre over hele lagkagen.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.