tirsdag

BRUNEDE KARTOFLER

Når vi i aften sætter os om et veldækket julebord, vil der i de fleste hjem blive serveret brunede kartofler til anden eller stegen, som er den fortrukne spise juleaften i de danske hjem. Mange vil ikke undvære disse syndige, men skønne sukkerlakerede kartofler, der i hvert fald den ene gang om året kommer på bordet.

Kartofler på glas eller små, pillede hjemmekogte kartofler er en smagssag. Det er nemt med glaskartofler, men koger man selv, kan kartoflerne sagtens gøres klar dagen for juleaften.

Ja, - så blev det jul med alt hvad det indebærer af veldækkede juleborde, festligt pyntede juletræer, jelekomsammener og alt det dannede borgere og fremtrædende kirkefolk i forening skabte tradition for i 1800 tallet.

Borgerskabets juletraditioner fungerede som rollemodel for resten af landet og det var det, som formede den jul, vi alle kender og elsker i dag. Den er såmænd blot 150 år gammel.
 

BRUNEDE KARTOFLER

Portionen rækker til 6 personer

1 kg små brune-kartofler
50 g sukker
50 g smør eller margarine

Kog kartoflerne i vand, tilsat salt i ca. 15 minutter. Pil dem og sæt dem væk til de er helt kolde.

Brun sukkeret på en kold pande. Når det bruser, tilsættes smørret. Hæld kartoflerne i en sigte og skyl dem med koldt vand. Lad dem dryppe godt af og hæld dem så op i det brudende sukker. Vend dem ofte med en træske.

Servér de brunede kartofler, smukt arrangeret på et fad med kødet og evt. halve æbler, hvide kartofler, sovs og rødkål.

VELBEKOMME OG EN RIGTIG GLÆDELIG JUL

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.