onsdag

MESTERKOKKENS FINE LEVERPØLSER

Mesterkokkens fine leverpølser, bestående af lever, kalvekød og spæk, tilsat løg, ingefær, muskat, lidt timian og en anelse allehånde er vidunderlige på julebordet. Pølserne koges og røges. Her er det godt med en god slagter, der vil røge pølserne for én, med mindre man selv er i stand til at ryge dem.
Tarmene fås også hos en slagter.

Leverpølserne er en del af sortimentet for slagtemad, som man gjorde det i de gode gamle dage på landet og i nogle tilfælde i byen.


Den gamle mesterkok Richardt Oest Larsen beskrev i 1944 hvordan slagtedagen på landet, men også i by, var en stor begivenhed, - ja, næsten en fest. Slagtedagen lå gerne en måneds tid før julen. Hele huset duftede af sære krydderier og gryder dampede med sylte, medister og blodpølse. Der var travlhed fra morgen til aften for hele tillavningen skulle helst være færdig på én dag.

Det havde sin betydning at have spisekammeret i orden og dertil hørte saltet og røget flæsk,rullepølse, spegepølse, pølser og leverpostej. Leverpostejen måtte henkoges på glas for at kunne holde sig.

Kødet kom i saltkar, røget flæsk hang tørt og luftigt. Kød og medisterpølse kunne henkoges.

Opskrift : Richardt Oest. Larsen.


FINE LEVERPØLSER

1/3 lever
1/3 kalvekød
1/3 spæk
2 store, revne løg
stødt hvidt peber
stødt ingefær
lidt stødt muskat
salt
lidt timianafkog
en anelse allehånde
rigelige, skårne spækterninger

tykke tarme

Kalvekød og spæk koges og når det er koldt, males det 2 gange gennem kødmaskinen sammen med den rå lever. Det æltes med 2 store, revne løg, stødt hvidt peber, stødt ingefær, lidt stødt muskat, salt og timianafkog. En anelse allehånde, men endelig ikke for meget og rigelig skårne spækterninger. Det hele æltes ekstra godt og stoppes ikke alt for fast i tykke tarme.

Pølsen koges forsigtigt en halv time, tages op og lægges straks i koldt vand i 10 minutter. Tørres af og sendes til rødning.

Servér leverpølsen, skåret i skiver til et stykke rugbrød.

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad 

VI BAGER GAMMELDAGS

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.