onsdag

BISMARCKSKLUMPER

Sommertid og ferie, - bolchekogeri i ferielandet er en aktivitet, ferieglade mennesker altid flokkes om. Fra den gloende varme sukkermasse til de færdige bolcher i alskens varianter m.h.s. til udseende og smag, så skal der smages og ikke mindst købes med til det hjemlige.

Rigtig gammeldags rød- og hvidstribede BISMARCKSKLUMPER, som vi husker dem tilbage i barndommen, kan vi selv gå ombord i på køkkenbordet, men lad aldrig børn stå alene med bolchefremstilling, - den varme sukkermasse kræver opsyn.
Massen kan formes til de traditionelle, store trekantede bolcher, stokke, kringler og slikkepindekage.

Der bliver ca. 1/2 kg bolcher af denne masse.

Opskrift : Gyldendals Store Kogebog 1956

 

BISMARCKSKLUMPER

1/2 kg sukker
2 dl vand
1 spsk. glykose
1 tsk. Eddike
2-3 dråber pebermynteolie
rød frugtfarve

Bland sukker, vand, glykose og eddike sammen i en lille tykbundet gryde og lad det stå nogle timer til sukkeret er opløst. Lad sukkerlagen hurtigt koge til knækprøve. Lille knæk, 161 grader. Stort knæk 171 grader.

Sukkerlagen afkøles lidt i gryden, hvorefter ca. 3/4 af den hældes ud på en olieret marmorplade eller bageplade. Tilsæt pebermynteolien. Fold med en olieret paletkniv langsomt kanterne ind, så sukkeret stivner jævnt. Bearbejd massen med paletkniven til man kan røre ved den med hænderne. Smør hænderne ind i olie og ælt massen ved uafbrudt at trække den ud og folde den sammen.

Farv resten af sukkeret i gryden med rød frugtfarve og hæld det op i en stribe på pladen. Stræk den hvide sukkermasse ud til en lang stribe, del den røde stribe i to og læg disse på hver side af den hvide stribe. Sno hurtigt struberne sammen til en stang.
Med en olieret saks klippes stangen hurtigt til små BISMARCKSKLUMPER eller i større stykker, der sættes en pind i.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.