lørdag

TOMATSYLTETØJ

Få ting er så dejligt til f.eks en god oksegrydesteg som gammeldags tomatsyltetøj eller grønne syltede tomater. Smagt til med vanilie er det en drøm at kunne finde frem fra skabet en vinterdag, når familien samles omkring søndagsmiddagen.

Det hele er rigtig fordelagtigt, når mange nu om et stykke tid får en gedigen høst af tomater fra drivhuset. Det kan ofte være vanskeligt, at få alle tomater modne og her er det en god ide, at plukke de grønne tomater og sylte dem i en dejlig vanilieeddike.

I nogle opskrifter er tomaterne anvendt hele, her er de flået og skåret i halve eller kvarte.

I generation efter generation har danske husmødre, som deres mødre og bedstemødre syltet grønne tomater, som kom på glas og gemt hen til vinteren.
 


TOMATSYLTETØJ

1/2 kg grønne tomater
1/2 kg sukker
3/4 dl eddike
3/4 dl vand
1/4 stang vanilie

Tomaterne aftørres og koges i eddike og vand, halvt af hver og så meget, at det lige står over tomaterne. Koges til skindet kan trækkes af, efter ca. 5 minutter. Alt hældes i et fad og står til næste dag. Skindet tages af og tomaterne deles i 2-4 dele efter størrelse.
Sukker, vand, eddike og vanilie koges til sirup, der skummes til det er klart. Tomaterne kommes i og koger i 4 minutter. Alt hældes op til næste dag og gives da et opkog. Tomaterne tages op med en hulske, sørg for saften er kommet godt fra. Lad saften småkoge 1/2 time og hæld den varm over tomaterne, som er lagt i rene, skoldede glas. Lukkes til dagen efter.

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.