torsdag

SVINEKØD I ORANGESOVS

Juletid er grisetid, - i december spises store mængder svinekød, der som bekendt optræder i mange af de gode, gamle, traditionelle juleretter, vi danskere jo så nødigt vil undvære her i juletiden.

I hverdagen er svinekød også vores mest foretrukne kødvalg, - dels er svinekød til at betale og dels er der så mange muligheder med svinekød.

Det med svinekød og middagsretter, var et forhold Eksport-Svineslagterierne op gennem 60erne, gjorde meget ud af at hjælpe og vejlede danske husmødre i "Gris på gaflen" opskrifterne, der udkom i løsblade til at sætte i mappe. Opskrifterne lå i enhver slagterforretning over det ganske land.
Mappen kunne fås hos slagteren eller den kunne rekvireres hos "Gris på Gaflen" ved at indsende 2 kr. i frimærker.

Svinekød i orangesovs er en af disse flere hundrede opskrifter. Der udkom omkring godt 550 "Gris på gaflen" opskrifter. Med appelsin og mandler på ingredienslisten er denne dejlige ret rigtig god decembermad for familien. Lav dobbelt portion, så er der varmemad til dagen efter.
 

SVINEKØD I ORANGESOVS

3/4 kg svinekam uden spæk eller flæskesmåkød
50 g smør
2 store løg
salt
peber
1 dl frisk appelsinsaft
1 dl vand
1 dl tør hvidvin
1 dl piskefløde
den gule skal af 2 appelsiner (usprøjtede)
8-10 mandler

Kødet skæres i fingerstore strimler, der brunes i smør i en gryde og tages op. Løgene skæres i fine terninger og svitses let i smørret i gryden. Kødet hældes tilbage, krydderier, appelsinsaft, vand og vin kommes ved og kødet småsteger under låg godt 1/2 time. Eventuelt kan vinen erstattes af saft og vand. Fløden kommes i 5-10 minutter før retten er færdig. Mens retten gør sig færdig, snittes den gule appelsinskal i meget tynde strimler, der koges i vand 5 minutter. Kogevandet hældes fra og kasseres.

Servér svinekød i orangesovs, overdrysset med appelsinstrimler og mandelflager. Byd flutes eller løskogte ris til sammen med en salat af årstiden.

VELBEKOMME

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS
Og Moer har Peberkager bagt;
jeg ved det, jeg har selv dem smagt,
da de var ganske varme.
Sit Sølvskab Moer nu aabnet har,
og Stadsestagen frem hun ta'er,
den med de mange Arme.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.