lørdag

OKSESTEG I KARTOFFELMOSRAND

Tilbage til barndommen i 50erne, hvor hverdagsmad var hverdagsmad og søndagsmad var søndagsmad. Sådan en søndagsmiddag bestod ofte af en steg og naturligvis altid dessert bagefter. Der blev gjort ekstra ud af søndagsmiddagen, hvor familien havde tid til at nyde hinandens selskab.
Ofte blev der hentet kager til eftermiddagskaffen eller spist hjemmebagte kager til.

I dag skal vi lave en rigtig god søndagsmiddag, bestående af oksesteg i kartoffelmosrand. Der anvendes tyksteg eller inderlår.

Kartoffelmosen kan det kun anbefales at lave fra bunden til en søndagsmiddag. På en travl hverdag går det mere an, at springeover og bruge pulver til mosen.

Opskrift : Birgitta Frantzen 1968Før vi går til opskriften, lige et indslag fra en slægtning, der er en fabelagtig fortæller om barndommen i 50erne og så har hun en blændende hukommelse. Jeg har fået lov at gengive, hvordan hun husker farmoderen bruge æbler i maden og stegte dem på kakkelovnen.

"Når jeg tænker på min farmors køkken så tænker jeg altid æbler, hun brugte utrolig mange æbler til mad. Det var mest vildæbler, for de var jo billigst og så stod de i et hegn hvor kolonihaverne lå ud til. Farmor og Farfar boede på den modsatte side af vejen så jeg kom der nærmest dagligt og fra efteråret og til sidst på vinteren lå der altid æbler oven på kakkelovnen. Det var bare lykken for en bette tøs på 5 at komme over og spise sådan nogle varme og møre æbler med sukker og kanel hos farmor."

OKSESTEG I KARTOFFELMOSRAND

600 g tyksteg (1 skive på ca. 4 cm tykkelse) eller en skive inderlår
1 lille pakke frosne ærter
1/4 kg karotter
asparges
50 g smør eller margarine
1 fed hvidløg
3 spsk. hakket persille

kartoffelmos

3/4 kg kartofler
3 æg
salt
peber

Gnid det meget møre kød med salt og knust hvidløg eller hvidløgssalt på begge sider. Brun det på panden i fedtstof og læg det over i et stort, fladt ovnfast fad.

Mos de kogte kartofler og rør dem op med salt og peber. Steg kødet ved 200 grader i 15 minutter, sprøjt kartoffelmosen i siksak i kanten af fadet og lad det brunes i ovnen sammen med kødet ved 225 grader i ca. 12minutter, hvis det skal være rosa indvendigt. Noget mere, skal det være gennemstegt.

Læg varme smørdampede grønsager rundt om kødet og dæk lige inden anretningen med smør, der er rørt med hvidløg og hakket persille.

Server oksesteg i kartoffelmosrand med pommes frites eller franske kartofler.

VELBEKOMME

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.