lørdag

Fru Kammas søndagsmiddag

Vi følger fru Kamma Lehmanns ugeplan for middagsmad til hele ugen fra midt i 50erne. Søndagsmenuen består af en mørbradsgryderet og så vanker der æblerand med henkogte frugter og råcreme til dessert.

Øjeblikkets mange nedfaldsæbler er gode til denne dejlige æbledessert, serveret med gammeldags råcreme til.
Randen kan med fordel laves dagen før.

I det hele taget er nedfaldsæbler fantastiske at gemme til vinteren i form af æblegrød, pureret æblemos, som i opskriften her og æblemarmelade. Frys det ned i passende portioner. Ikke at nævne det nymodens æblesmør, som forresten smager dejligt.

Mørbradsgryderetten serveres med lune franske kartofler, som det var skik og brug i 50erne og gerne med et godt stykke flütes til. Der er tidstypisk anvendt ærter på dåse. Optøede, frosne ærter kan erstatte dem.


MØRBRADSGRYDERET

2 mørbrad
1 lille ds. ærter
4-5 gulerødder
50 g mgr.
paprika
2 spsk. karry
salt
peber
2 bouillonterninger
fløde

Kødet skæres i skiver på ca. 1 cm tykkelse og bankes let. Gulerødderne skæres i tern og koges i bouillonen ( 2 terninger til 2-3 kopper vand). Mgr. brunes i gryden, karry tilsættes og kødet brunes heri. Derefter hælder man bouillonen fra gulerødderne i gryden. Ligeledes vandet fra ærterne (dåse). Paprika, salt og peber tilsættes efter smag. Evt. lidt mere karry. Når kødet er omtrent færdigstegt, hældes ærter og gulerødder i sammen med fløden. Saucen skal være gulliggrøn og behøver kun jævnes ganske lidt.

Servér mørbradsgryderet med franske kartofler, der er varmet i ovnen i 5 minutter og et godt stykke brød eller flüte til.

ÆBLERAND

1 kg æbler
200 g sukker
1/2 stang vanilie
10 blade husblas
evt. henkogte frugter

råcreme

2 æggeblommer
100 g sukker
1/4 liter piskefløde

Til råcreme piskes fløden til skum. Æggeblommer og sukker piskes til en tyk æggesnaps. Bland de to ting sammen.

Æblerne vaskes og deles i kvarter og koges med skræl og kernehus sammen med vanilien. Det hele pureres gennem en sigte.  Den fremkomne æblesuppe måles (der skal være 1 liter. Ellers må der spædes med æblemost eller vand) og 200 g sukker tilsættes. Smelt husblassen og kom den i æblesuppen.
Skyl en randform med koldt vand og strø med melis. Stil formen koldt, gerne til næste dag og vend æbleranden ud ved anretningen.
Randen kan evt. fyldes med henkogt frugt.

Servér æbleranden vendt ud på et fad, evt. fyldt med henkogte frugter OG råcreme til.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.