lørdag

Tante Agathes Kager

Efterår og vinter er tid til dejlige ture i naturen og indendørs hygge rundt omkring bordet med levende lys og noget godt på tallerkenerne. Tante Agathes kager er netop sådanne kager, der vil fryde enhver, som har været ude at få røde kinder og næser.

Lidt i familie med klejnen, denne fine halvmåne, fyldt med en dejlig æble- eller sveskemos, kogt i palmin, fedt eller olie og rullet i kanelsukker.

Det er vigtigt, at fedtstoffet har den rette temperatur, ikke for varmt og ikke for koldt. Er fedtstoffet for varmt, branker kagerne før de er gennemkogte, er det for koldt, suger de fedtstoffet til sig og bliver fede.
Såsnart kagerne er kogte, tages de op med hulskeen eller en gaffel og lægges på fedtsugende papir (køkkenrulle).

Et godt spareråd : Bred en avis ud og læg et lag køkkenrulle over. Det sparer på køkkenrullen og så suger avisen rigtig godt.

Tante Agathes kager er allerbedst lune, men kan også gemmes i en kagekasse.

Opskriften er fra 1952 og der bliver 18-20 stk. af portionen.


TANTE AGATHES KAGER

275 g mel
20 g gær
2 spsk. sukker
60 g smeltet smør eller mgr.
1 æg
1 dl mælk eller fløde

fyld

tyk æblemos eller sveskemos

sukker og kanel
300 g fedt til kogning

Melet sigtes, gæren plukkes ud i små stykker og sukkeret blandes godt heri. Smørret smeltes og tilsættes sammen med det sammenpiskede æg og tilsidst æltes dejen sammen med den svagtlunkne mælk eller fløde. Dejen æltes godt til den er blank og smidig, hvorefter den stilles til hævning i 20 minutter på et lunt sted. Så rulles dejen ud til ca. 1 cm tykkelse og med en kolonneform (eller et glas), afskæres dejen til medaljer. På den ene halvdel lægges 1-2 teskefuld god, tyk æble- eller sveskemos, den anden halvdel lægges over og kanten trykkes godt fast med en gaffel. Kagerne er nu parate til at koges i det varme fedt. Kom ikke flere i gryden, end de kan ligge i et lag. Når kagerne er gyldenbrune, tages de op og lægges på fedtsugende papir. Lidt efter rulles hver kage i sukker, tilsat kanel.

Tante Agathes kager smager allerbedst nykogte og lune.

Mormors Juleopskrifter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.