mandag

MARENS KRINGLE

Hjemmebagt kringle til en tår kaffe ! Lyder det som noget fuldstændig utidsvarende eller får det tankerne hen på tidligere generationers virkelighed og hverdag.

Folk op i årene, den ældre generation om man vil, drømmer da stadig om et stykke hjemmebagt kringle til eftermiddagskaffen og min egen mor er ingen undtagelse. Hun er 88 og fuldstændig frisk og spiser stadig gammeldags kringle til eftermiddagskaffen med stor fryd, når lejlighed byder sig. F.eks på vores fælles konditoribesøg.

Vi andre skal da heller ikke snydes for et stykke lun, hjemmebagt kringle fra en svunden tid. Her efter en opskrift af den gamle mesterkok, Richardt Oest Larsen. Han var en årgang 1889. Startede som modehandler og endte som mesterkok. I alderdommen mente han, at alle lækkerierne var blevet et nummer for dyrt. Elskede i øvrigt risvandgrød med æbler.

Kilde : Richardt Oest Larsen / Fyens Stiftstidende

Tidens Samling

MARENS KRINGLE

1/2 kg mel
1/2 tsk. salt
50 g sukker
100 g margarine
50 g gær
2 dl mælk, lunken
2 æg (heraf lidt til pensling)

fyld

100 g margarine
60 g rosiner
50 g sukat
groft sukker

Margarinen smuldres i 3/4 af melet, tilsat sukker og salt. Gæren udrøres i lidt af den lunkne mælk. Resten af mælken og de sammenpiskede æg tilsættes. Dejen slås med en bageske til den er blank.

Stil dejen til hævning med et klæde over til den fylder det dobbelte. Ælt den så med resten af melet og rul først en lang pølse ud. Derefter udrulles med kagerullen til dejen er 15 cm bred og ca. 3/4 cm tyk. På midten af dejen smøres margarine, små sukatstykker og rosiner drysses over. Dejen lægges ind fra begge sider. Der skal trykkes godt sammen, så sammenføjningen ikke vipper opad. Pensl evt. med æggehvide så binder dejen bedre. Ellers kan sammen føjningen vendes nedad.

Kringlen lægges på en smurt bageplade og efterhæver godt, pensles med æg og drysses med groft sukker.

Bages i ovnen ved 200 grader i 30-40 minutter.

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.