Ofte får gratiner navn efter indholdet.
Her 4 forskellige måder, at lave gratin på. Alle bagt i ovnen i gratinfad, nogle i vandbad, andre uden.
Opskrifterne på gratin er fra 1948 og er hvad fremgangsmåder angår, stadig benyttet i køkkener overalt, hvor der fremstilles nok en lækker og luftig gratin.
SAMVIRKES GRATINSKOLE
GRATIN I
Afbagning med småtskåret eller hakket kød. Grøntsager eller makaroni
GRATIN II
Afbagning, tilsat fisk eller grøntsager og evt. revet ost
GRATIN III
Brød/mælkemasse, tilsat kød, fisk eller grøntsager samt stiftpiskede æggehvider
GRATIN IV MAGER GRATIN UDEN FEDTSTOF
jævnet sauce, tilsat æg kogte grøntsager
GRATIN I
opskrift til 6 personer
opbagning
75 g smør
100 g hvedemel
5 dl mælk
salt
peber
5 - 6 æg (blommer + stiftpisket hvide)
fyld
en rest kød, stegt eller kogt, skåret i småstykker eller hakket
evt. en rest kogte grøntsager, makaroni eller skinke
Bag en opbagning af smør, mel og mælk. Smag til med salt og peber. Tag gryden af ilden og rør æggeblommerne i, et ad gangen. Køl opbagningen af og tilsæt de stiftpiskede æggehvider. Fordel kødet i dejen.
Meget anvendelig er en blanding af kød eller grøntsager eller makaroni eller skinke.
Hæld det hele i et fedtsmurt og raspstrøet gratinfad og bag gratinen i ovnen i ca. 1 time ved ca. 200 grader.
GRATIN II
fyld
fiskefileter eller grøntsager
asparges, blomkål, bønner, spinat, tomater efter eget valg
opbagning
50 g smør
70 g mel
ca. 5 dl mælk eller urtesuppe
salt
peber
evt. løgsaft
evt. æg
Lav en opbagning af smør, mel og mælk. Tilsæt salt og peber. Køl opbagningen af, hvis der skal æg i, men det er ikke nødvendigt. Hæld saucen over fyldet i et gratinfad og drys med rasp og reven ost.
Sæt fadet i ovnen på risten og bag gratinen 1/2 - 3/4 time ved ca. 200 grader.
En meget fin, hvis gratinsauce uden jævning fås af 150 g smør og 2 dl piskefløde, samt revet ost efter smag.
GRATIN III
brødmasse
150 g franskbrød
1/4 liter mælk
75 g smør
4 æg (blommer + stiftpiskede hvider)
salt
peber
evt. muskat
fyld
2 - 300 g kogt kød, skinke, fisk, jordskokker eller hvide bønner
Franskbrødet udblødes i mælken og smørret røres i. Herefter tilsættes æggeblommerne, et ad gangen, samt salt, peber og evt. muskat. Kom fyldet i og tilsæt til sidst de stiftpiskede æggehvider.
Hæld massen i et gratin- eller ildfast fad og bag gratinen i ovnen ca. 3/4 time i vandbad ved ca. 200 grader.
GRATIN IV MAGER GRATIN UDEN FEDTSTOF
jævning af :
150 g hvedemel
4 dl mælk eller tynd fløde
4 æg (blommer + stiftpisket æggehvide)
salt
muskat
fyld
blomkål, rosenkål eller andre kogte, afdryppede grøntsager
Udrør mel og mælk uden klumper i. Kog jævningen i 5 - 10 minutter under stadig omrøring. Når gryden er taget af ilden, tilsættes æggeblommerne, en ad gangen, samt salt og muskat. Dejen røres i 20 minutter, hvorefter de piskede hvider tilsættes. De kogte afdryppede grøntsager fordeles lagvis i jævningen, som hældes i et smurt, raspstrøet fad, Bages i ovnen i ca. 3/4 time ved ca. 200 grader og anrettes i fadet.
Noget om Mad
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.