torsdag

Stikkelsbærtrifli

Stikkelsbærtrifli, pyntet med flødeskum er en ældgammel dessertopskrift, som sjældent ses mere. Det er rigtig synd, for stikkelsbær er ellers et yderst velsmagende bær, men desværre alligevel ikke rigtig anset for noget og ikke "branded" som mange andre gammeldags bærtyper er det i vore dage.

I min barndom husker jeg stikkelsbær fra min morfars køkkenhave, hvor jeg fik lov til at gå med i haven og spise lige fra busken. Der var både buske med røde og gule stikkelsbær, som smagte skønt, når de var rigtig modne, for det var en betingelse. Umodne stikkelsbær var sure og hårde og smagte ikke af noget som helst.

Stikkelsbærgrød, stikkelsbærsyltetøj og som her stikkelsbær i dessert var såre almindeligt dengang i 50erne.
Stikkelsbærtrifli er her lavet med smørristet rugbrød. Så har man en rugbrødsrest, der er blevet tør, er her en fin anledning til at få den brugt.

Sæsonen for stikkelsbær strækker sig fra juni til august. Det kan blive vanskeligt, at finde stikkelsbær i butikkerne, hvorfor anbefales at finde et torvemarked, hvor bærrene som regel vil være at finde, med mindre man har stikkelsbærbuske i haven.STIKKELSBÆRTRIFLI

Opskriften er til 4 personer

300-400 g stikkelsbær
vand
sukker
vanilie
lidt kartoffelmelsjævning (beregn 2 strøgne spsk. kartoffelmel)
1 tallerken revet rugbrød
100 g melis
smør til stegning (ca. 100 g)
1-2 dl flødeskum

Stikkelsbærrene klippes for blomst og stilk, skylles og småkoger møre med lidt vand. Sødes med sukker og tilsættes vanilie, koger op og jævnes med kartoffelmelsjævning, når frugten er gået af kog (tag gryden af ilden).
Smørret brunes på panden, heri blandes sukker og det revne rugbrød. Steg rugbrødet i smørret i god varme og under omrøring. Afsval rugbrødsmassen, som bliver knasesprød, når den er kold.
Fløden piskes til skum og triflien lægges sammen i en glasskål. Først et lag rugbrød, så stikkelsbær, derpå flødeskum, atter brød, frugt og flødeskum. Det øverste lag skal være flødeskum og der pyntes yderligere med store flødeskumstoppe.

Sæt skålen med stikkelsbærtrifli koldt til den skal bruges.

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.