lørdag

KÆRNEMÆLKSOST

Sommeren er til lette, syrlige oste med radiser og purløg til. Det er et herligt stykke mad, når det er varmt og vi faktisk ikke rigtig har lyst til en hel masse.

Osten laver vi selv, som nu denne dejlige gammeldags kærnemælksost, der kan smages til med krydderier eller tilsættes hakkede krydderurter efter personlig smag.

Vær opmærksom på at få osten spist i løbet af et par dage, da den ikke kan holde sig længere. - Og så er det en fordel kun at krydre den portion der spises, fra dag til dag.

Osten kan gøres ekstra lækker ved at røre den op med lidt rørt (blødt) smør og en æggeblomme.

Opskriften er af Bodil Agersted og Gunna Westergaard og fra 1953.
 

KÆRNEMÆLKSOST

3 liter kærnemælk
salt
sukker
kommen eller andre krydderier, hvad man nu syntes om
evt. hakkede krydderurter

Kærnemælken hældes i en stor gryde og opvarmes ved meget svag varme, UDEN omrøring, indtil den er skilt ud i valle og ostemasse. Den må ikke blive varmere end ca. 50 grader. Står og trækker lidt, så øses eller hældes vallen meget forsigtigt fra. Ostemassen hældes op på en stor sigte med et stykke opvredet gaze eller lignende i. Sæt en skål under til at opfange den sidste valle. Det tager et par timer.

Ælt eller rør ostemassen med lidt salt og sukker efter smag og krydr med kommen eller finthakket purløg og persille. Osten er nu færdig til brug. Rør den evt op med lidt blødt smør og en æggeblomme.

Så er der kun tilbage, at smage på osten. Den er perfekt på ethvert stykke godt brød. Drys evt. med purløg og spis radiser til.

TIL GRISENS ÆRE

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.