fredag

GRØNÆRTESUPPE

Skøn gammeldags grønærtesuppe med små croutoner og frossen flødepeberrod er en vidunderlig forret, når man skal lave en gæstemiddag. Utallige er de opskrifter på ærtesuppe, der er set gennem tiderne. Her falder valget på skuespiller Lykke Nielsens opskrift.

Ærterne, dem køber vi frosne og der er frit valg, om der skal bouillon eller piskefløde i suppen. Husk at sandwichbrødet til croutoner skal være fra dagen før og at fløden skal piskes til skum og tilsættes peberrod dagen før. Herefter puttes det i fryseren til den næste  dag, hvor suppen skal serveres.

Alle de her anvisninger og opskriften stammer fra afdøde skuespiller og gastronom Lykke Nielsen, der var gift med afdøde skuespiller Jesper Klein. Lykke var kendt for sin store kunnen i et køkken og for sit kendskab til vin.

At det lige er ærtesuppe, efter Lykke Nielsens opskrift, skyldes at skuespillerparret Nielsen og Klein havde en hund, der hed mis. Mis kunne ikke fordrage ærtesuppe, derfor yndede Lykke Nielsen at servere ærtesuppe for gæster, der så troede at Mis var velopdragen og ikke tiggede ved bordet.

Opskriften er til 4 personer

Kilde : Det Danske Gastronomiske Akademi
 

GRØNÆRTESUPPE

500 g frosne ærter
god bouillon eller vand
1/4 liter piskefløde
2 skiver sandwichbrød
1 stykke peberrod, revet
smør

Ærterne tøes op og får en tur i blenderen. Herefter pureres de for en sikkerheds skyld gennem en sigte. Ærtegrøden kommes i en gryde og der spædes med bouillon eller vand. Lad koge og sluk.

Dagen før piskes  fløden til skum, peberrod rives og blander i flødeskummet. Når man får tårer i øjnene, er det færdigt. Læg flødepeberroden i fryseren til næste dag.

Rist sandwichbrød i smør på panden og skær brødet i små terninger.

Servér grønærtesuppe i dybe tallerkener med lidt brødterninger oveni og en klat frossen flødepeberrod.

VELBEKOMME

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.