lørdag

Gammeldags napoleonsstang

Napoleonsstang, bagt på rigtig gammeldags manér af hjemmelagt butterdej, er jo herligt, har man lidt godt tid forud for eftermiddagskaffen søndag eftermiddag. Ellers kan dejen holde sig i køleskabet i mange, mange dage og det er selvfølgelig en fordel at have den liggende klar.Man behøver faktisk ikke at have dårlig samvittighed over, at købe færdig butterdej, da den færdigkøbte sådan set er glimrende.

Men her kommer opskriften på rigtig hjemmelavet butterdej, som udover napoleonsstang har rigtig mange anvendelsesmuligheder. Og så kan mange godt lide at bage, det er da også både hyggeligt og afstressende.
NAPOLEONSSTANG

1 portion butterdej
hindbærsyltetøj
1 portion creme af 1/2 kagecreme og 1/2 flødeskum
glasur af flormelis og vand

butterdej

250 g mel
50 g mgr.
1 spsk. eddike
1 dl koldt vand
til udrulning : 200 g kold mgr.

Hak 50 g mgr. ud i melet og tilsæt eddike og vand. Ælt dejen hurtigt sammen. Dejen deles ud til en aflang plade og på 2/3 af dejenfordeles mgr. enten som klatter eller som skiver, men et lille stykke fra kanten.
Derefter bøjes det sidste stykke dej, der er fri for mgr. halvt ind over fedtstoffet og det sidste stykke dej foldes over. på denne måde har vi et lag dej med fedtstof, et uden og et med fedtstof. Dejen vendes en halv omgang og rulles derpå ud og foldes sammen.
Læg nu dejen til hvile på et koldt sted, så er den meget nem at rulle ud igen til en aflang plade, folde den sammen i tre lag , vende dejen en halv omgang og atter rulle den ud. Sådan bliver man ved i alt 5-6 gange. Dejen kan med fordel lægges koldt imellem rulningerne.

Til napoleonsstang deles dejen i to lige store stykker, der hver rulles ud til stænger på 10-12 cm brede og 1 1/2 cm tykke. Kanterne skæres lige af med en skarp kniv, dejen pensles ikke, men bages. Senere lægges de to stænger sammen med et lag hindbærsyltetøj og et pænt lag flødeskumscreme. Til sidst pensles kagen med et tykt lag glasur af flormelis og vand.

Byd så på en god kop kaffe til og alle vil være søndagsglade.

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.