onsdag

Oksehaler med gemyse-puré

Lag os tage endnu en omgang med den muntre mesterkok fra 50erne, Rich. Oest Larsen. Han fik, under stor humor, præsenteret sine madopskrifter så der var noget, både til ganen og til  smilebåndet.

Oksehaler med gemyse-puré er, indrømmet, en rigtig efterårs- og vinterret, endda en skøn én af slagsen. Hvis oksehaler ikke lige lyder som noget, man kunne tænke sig, er der kun at sige, PRØV ! Når kulden, om forhåbentlig lang tid, vender tilbage. Retten smager aldeles pragtfuldt.


Under følgende overskrift indledte Oest Larsen opskriften på oksehaler med gemyse-puré :

Vær god mod deres mand . . . .

"Hvis Deres mand er en kræsen rad, må De holde Dem på højden, frue - og give ham noget lækkert at spise og noget at snakke om. Vi kender jo alle disse ægtemænd, der elsker at finde ud af, hvad maden er lavet af.
Her er noget for ham at gætte på" :

OKSEHALER MED GEMYSE-PURÉ

oksehaler
1 god klump mgr.
vand
salt
suppevisk

sauce 

mgr.
mel
sky
tomatpure
lidt kulør

puré

skrællede kartofler, skåret i stykker
skrællede gulerødder i skiver
1/2 selleri skåret i småstykker
2 store løg, skåret i småstykker

De skal vælge oksehaler af ganske unge dyr og bede slagteren dele dem i leddene. Vask stykkerne og tør dem i et klæde. Kom så en god klump mgr. i gryden og brun halerne heri. Dæk dem lige netop med vand, tilsæt lidt salt og en suppevisk. Kog dem ekstra møre, mindst et par timer. Sigt skyen fra, skum fedtet af og bag en sauce op af mgr., mel og sky. Kom lidt kulør på og en en smule tomatpuré.
Skrællede kartofler skæres itu og skrællede gulerødder i skiver. Ligeledes 1/2 selleri og 2 store løg. Det hele koges ekstra mørt. Hæld vandet fra og gnid det hele gennem et dørslag (eller blend det). Rør en klat mgr. i puréen og smag til med salt.

Servér oksehaler med gemyse-puré med oksehalerne i saucen i en dyb skål og puréen for sig.

VELBEKOMME

"Skriv op i forvejen frue, hvad De skal bruge. Det vil sige haler, gemyse, mgr. etc."

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.