fredag

Pinsekylling med løg og tomater og en pinsesnak

Højsommer i Danmark og pinsen står for døren. I min barndom i 50erne, blev der altid gjort noget særligt ud af pinsen. Det var en milepæl for sommerens komme, hvad enten temperaturen var sommerlig eller ej og et goddag til en dejlig tid med forhåbentlig masser af sol og varme sommerdage.

Alle møbler og tæpper havde været båret udenfor og omhyggelig banket med tæppebankeren op til pinse og huset var skinnende rent.

Pinsedag, var den magiske dag, hvor man fik lov til at tage sportsstømper på efter en lang, lang vinter. Det var stort og noget, der var set hen til længe før pinse. Garderoben var også altid suppleret med nyt tøj og nye sko til pinse.

Pinsesolens dans pinsemorgen, efterfulgt af et godt morgenbord på mine forældres gode venners restaurant Broen ved den gamle Lillebæltsbro, var en årlig tilbagevendende begivenhed. I dag er restauranten for længst revet ned. Senere til frokost stimlede folk sammen til det store pinsefrokostbord i restauranten med de hvide duge på bordene og tjenerne, som havde travlt med at betjene gæsterne.

FESTBORD PINSEMORGEN


Man kunne naturligvis også fejre pinsen i hjemlige omgivelser, begyndende med at dække et smukt morgenbord, en glad dug på bordet, festlige kopper og pinseliljer i blomstervasen.
Efter at have set pinsesolen danse, kunne man vågne op til en "snaps", bestående af kold tomatjuice, naturligvis en kande god kaffe, 1/2 grapefrugt, skåret løs og et godt sukkerdrys over. Et blødkogt æg, godt, evt. hjemmebagt morgenbrød, ost og pålæg.

- Og så var der i mit hjem altid en af pinsedagene pinsekylling med skilt sauce, nye kartofler og hjemmelavet agurksalat, - noget der blev set hen til. Ofte vankede der også den skønneste rabarberkompot til.


Her er en opskrift på en anden slags pinsekylling fra 50erne. Opskriften er til 4 personer


PINSEKYLLING MED LØG OG TOMATER

2 kyllinger
smør til bruning
salt
peber
rosmarin
10 hele små løg
6 hele flåede tomater
1 dl bouillon
1 lille ds. champignonsuppe
sherry
jævning

Kyllingerne deles i kvarte stykker, der gnides med krydderier. Steg stykkerne i afbruset smør på en pande og læg dem efterhånden i en gryde. Nu blandes løgene med champignonsuppen og bouillonen hældes over. Det hele småsteger i 20 minutter. 5 minutter før blandes de flåede hele tomater i, saucen jævnes, tilsættes sherry og smages til.

Servér pinsekylling med løg og tomater med nye kartofler og en skål grøn salat til.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.