tirsdag

Bayerske pølser på kartoffelmosbund

Når husmødrene i 50erne skulle servere en både billig og nem hverdagsret for familien, kunne valget godt falde på bayerske pølser eller wienerpølser, som var det oprindelige navn for disse tynde, røgede pølser, der vitterlig stammer fra Wien.

Ofte serveredes bayerske pølser med varm kartoffelsalat og sennep, kartofler med hvid sauce eller kartoffelmos med smørsauce. Selvfølgelig var der andre måder at servere pølser på, så man over skulderen på mangen en kreativ husmoder.

Bayerske pølser er faktisk et hit i vore dage, omend i en lidt anden betydning. Ud over pølsevognen er grillen foretrukket til ristning af pølserne, som dog stadig i den ældre generation finder vej til middagstallerkenerne, varmet og ofte ledsaget af gammeldags varm kartoffelsalat med sennep til.

Som barn var det rart at komme med på indkøb hos slagteren. Ikke sjældent, blev der langet en rød pølse over disken til artige børn.

Bayerske pølser eller wienerpølser lod sig glimrende fremstille i hjemmet, ifald der var mulighed for røgning af pølserne. Udbredt var det dog ikke, især ikke i byerne.

Opskriften på bayerske pølser (wienerpølser) :

flæskekød eller lige dele flæske- og kalvekød (hakket 4 gange)
20 g salt
3 g peber
1 g muskeat
10 g sukker
1/2 liter vand pr. kg kød
1/2 kg hakket spæk
lammetarme eller smalle svinetarme

Hak kødet 4 gange gennem kødhakkeren, ælt med salt, peber, muskat, sukker og vand. Tilsæt så det hakkede spæk.
Stop massen i tarmene og drej pølserne af i den ønskede længde. Pølserne varmrøges og koges ca. 8 minutter i vand uden låg.
Pølserne kan henkoges (1/2 time ved 100 grader) i smalle glas. Som vi kender det i dag fra Tyskland, som stadig laver pølser på glas.

Her en gammel opskrift på bayerske pølser på kartoffelmosbund fra først i 60erne. Der var dybfrostvarer begyndt at indfinde sig i de danske husholdninger. I opskriften er anvendt frosne ærter og gulerødder.
BAYERSKE PØLSER PÅ KARTOFFELMOSBUND

3/4 kg kartofler
2 sammenpiskede æg
salt
peber
1 pakke dybfrosne blandede ærter og gulerødder
8 bayerske pølser
2 tomater

Skræl kartoflerne, skær dem en gang igennem og kog dem i usaltet vand. Purér dem, rør dem med æggene og smag til med salt og peber. Smør et stykke vokspapir (bagepapir) med olie, læg papiret på bagepladen, bred et lag af kartoffelmos ud herpå og sprøjt resten som en kant rundt om.
Sæt mosen i ovnen ved moderat varme, ca. 200 grader i 1/2 time.

Varm de optøede grøntsager i en kasserolle med en klump smør og rist pølserne i lidt smør på en pande.
Løsn kartoffelmosbunden fra papiret og lad den glide over på et fladt fad. Hæld ærter og gulerødder i bunden og læg pølserne over.

Servér bayerske pølser på kartoffelmosbund, pyntet med tomatskiver rundt om fadet. Smeltet smør og sennep må ikke mangle på bordet.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.