onsdag

GAMMELDAGS SØDE, SYLTEDE ASIER

Syltede asier er efter manges opfattelse et glas, med  asieskiver i eddike, der står på butikshylderne på rad og række og det er det da også i langt de fleste tilfælde, thi desværre giver kun få sig af med at hjemmesylte asier i vore dage.

Gammeldags søde, hjemmesyltede asier, opbevaret i en gammel syltekrukke af sten eller ler. Det er rent nostalgi. Her er asierne syltet som hele asier i modsætning til industriprodukterne. Proceduren er så den, at man i løbet af den lange vinter tager fra krukken, fisker de asier op, man skal bruge, skærer dem i skiver eller bruger dem i køkkenet.

De smukke gamle ler- og stensyltekrukker i viktualierummet i min mormor og morfars hus, var hver vinter fyldt med hjemmesyltede søde asier, drueagurker, græskar og rødbeder. Det var et prægtigt syn. De hele syltede asier, blev fisket op af krukken, så mange man nu skulle anvende og bragt op i køkkenet, hvor de blev skåret i skiver, lagt på glasasietter inden de skulle på bordet. - Og om de smagte . . . .
Kun få gange i mit voksne liv, er jeg stødt på asier af den karat. Det bl.a. hos Lisbeth, som forstår sig så voldsomt på hjemmesyltede asier. I generation efter generation har Lisbets familie syltet asier efter denne meget gamle familieopskrift. Nogle familiemedlemmer i en sådan grad og mængde, at badekarret eller zinkbaljen har været taget i brug til syltningen, fortæller Lisbeths mand.

Jeg har lirket med Lisbeth for at få lov til at bringe opskriften på hendes fuldstændig gudeskønne gammeldags søde, syltede asier, Mormor's Asier. Har man først smagt dem, er der intet andet, der duer.

Anno 1948

MORMOR'S ASIER

20 kg asier lægges i saltlage natten over (drysses blot med groft salt efter at være delt på langs og udhulet) Vi smager altid på dem når de skrælles, da en bitter asie kan ødelægge hele syltningen.

Dagen efter skylles asierne inden de blancheres i:

1 l eddike (jeg bruger altid den klare eddike)
½ l vand
830 g sukker
2 bundter dildskærme
3 breve syltekrydderier
1 kg skalotteløg

Dette blancheres i samme lage til sidst inden denne lage kasseres.

Ny lage:

3 l eddike
1½ l vand
4 kg sukker

koges op og herefter kommes 14 tsk. flydende atamon i.
Hældes over asierne, som er kommet på mellemstore glas (bliver ca. 20 – 24 glas) sammen med dildskærme, syltekrydderier og løg. Jeg er gået bort fra de store lerkrukker, da et mindre glas med tætsluttende låg er nemmere at opbevare i køleskabet.

Asierne står til næste dag, hvor låg kommes på, og der hældes evt. mere lage på, så det dækker helt. Asierne kan godt holde sig i 2 år, blot de opbevares i køleskab (vi har et gammelt køleskab udelukkende til sylteting).

Glæd jer til asiesæsonen i august måned, men vær opmærksom på, at de kan være lidt svære at få fat på. Et godt bud er på et grøntmarked.

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.