fredag

ÅRETS SIDSTE MÅLTID

Endnu medens vi er i gang med at fordøje julemaden, kan vi jo ikke se bort fra, at  nytåret og dermed året store aften ligger lige om hjørnet.

På denne aften gør vi os virkelig umage for at præstere og samtidig må det være sådan, at husmoderen ikke kommer til at tilbringe hele aftenen i køkkenet.
Nogle vælger at købe menuen udefra og nemmere kan det vist ikke blive, andre går selv i krig med opgaven, der selvfølgelig kræver råvarer af højeste kvalitet.

Har man lyst til at gøre, som husmoderen og madmagasiner fra knap 45 år siden, gjorde, er her et godt forslag fra madmagasinet Mad & GÆSTER. Opskriften er John Prices . . . . far til brødrene Price. Den er gengivet ordret og det er bestemt ikke kedelig læsning. John Price var en spændende person med et fantastisk sprog. Han udgav flere kogebøger og for dem, der ikke har nogle af disse, er det værd at prøve at skaffe dem antikvarisk. Alene sproget gør, at man let glemmer maden, som jo er det egentlige.

Kilde / Mad & Gæster / John PriceÅRETS SIDSTE MÅLTID

blomkål med kabliau

"Damp et blomkålshoved, men ikke mere, end at man kan have fornøjelse af at bide i det.
Kog så meget kabliau, som De mener De får brug for, i så salt et vand som Middelhavet eller Vesterhavet. Når det hele er afkølet, tager De kabliau kødet fra benene, anbringer det omkring blomkålshovedet og maskerer det hele med en mayonnaise, smagt til efter Deres eget hoved.
 Dog må jeg be´om mildhed, det er sarte sager, dem skal maskere.
På toppen af blomkålshovedet spreder De så mange dybvandsrejer, som De synes. Oven på kabliauen, spreder De rigeligt med kapers. (De store grågrønne er de bedste."

Citat slut

kaviar

"Nogle runde rugbrødsskiver, som er let ristede ( for øvrigt er faconen ligegyldig, de smager ens ), smører De med smør og belægger med Limfjordens såkaldte kaviar, sort og rød, og lidt citron ( uden skal, selvfølgelig)."

Citat slut

fyldte æg

"Beregn et halvt æg til hver. De tager blommen ud af de halverede, hårdkogte æg. Så tager De ansjosfileter ( en ansjos til to æggeblommer. Det hele passeres gennem en en fin sigte eller slås igennem på blenderen, tilsættes et pardråber olie og en lille smule eddike efter smag. Denne pasta kommer De i i et pergamentkræmmerhus og topper op i de halve æggehvider.
Som De ser, har jeg drysset en smule sød paprika på. Så langt kan jeg nu kun strække mig Nytårsaften, thi jeg hader at blande mad med pynt."

Citat slut

laks

"Og det er blot en sammenrullet skive laks til hver. Et sådant stykke ferskrøget laks behøver ikke noget følgeskab ved denne særlige lejlighed."

Citat slut

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.