søndag

HÜTTEMEIERS NYTÅRSBUFFET


Denne over 50 år gamle nytårsmenu, kreeret af Kirsten Hüttemeier, består af kold buffet med skaldyrscocktail, rødvinskogt skinke med salater, Potkäs på ristet rugbrød og henkogte frugter med småkager.

Det er en menu, der kan laves færdig flere timer før gæsterne kommer, så tingene blot rettes an, umiddelbart før serveringen.

Desserten gøres klar til når klokken nærmer sig 24.

Den kolde Locher-punch, en opskrift efter maleren Carl Locher. Det var Kirsten Hüttemeiers morfar, der serverede den for sine kunstnervenner i Hornbæk og på Skagen. Efter sigende, var man dengang i gamle dage meget rundhåndet med rommen, der ikke var særlig dyr, men det bestemmer man selv.
En drik der, når den er hældt på flasker, kan gemmes i månedsvis. Den nydes iskold.
Portionerne er beregnet til 8 personer.

Opskrifter : Kirsten Hyttemeier 1964



HÜTTEMEIERS NYTÅRSBUFFET

skaldyrscocktail
rødvinskogt skinke med salater
potkäs på ristet rugbrød
henkogte frugter med småkager

skaldyrscocktail

1 dåse krabber
1 stor dåse muslinger
1-2 dåser rejer eller 2 pakkerfrosne rejer

dressing

vinaigre
citron
tomatjuice
nymalet peber

pynt

dild eller persille
salatblade
julesalat
tomatsnitter

Anretningen kan serveres fra almindelige portionsglas eller de specielle, der består af 2 glas, et større med knust is og heri et mindre med salaten.
I bunden af glasset lægges snittet salat og heri dyrene, skiftevis. Øverst tomat og store stykker krabbe.

Dressing piskes sammen, hældes kold over og anretningen pyntes med dild eller persille.
Hertil ristet brød og smør.

rødvinskogt skinke med tryllesalater

1 skinke på ca. 2 1/2 kg
1 flaske rødvin
1/2 liter vand
2 spsk. sukker

tryllesalater

mayonnaise kartofler
appelsinsalat
ærtesalat

sennep :

sennepspulver røres op med sukker, vinaigre og cognac.

Hinden omkring skinken fjernes og kødet kommes i kogende rødvin og vand, der er tilsat sukker. Koger småt under låg ca. 2 - 2 1/2 time. Afsvales i rødvinen. Den brune svær fjernes, skinken skæres i tynde skiver, på tværs af fibrene.

Serveres med mayonnaisekartofler ved siden af, ærtesalat og grønne salatblade.

tryllesalaterne

mayonnaise af 5 æggeblommer
1 stor flaske salatolie
2 dl piskefløde
salt
vinaigre
sennep

Mayonnaisen røres og deles i to store og en mindre portion. Kogte kolde kartoffelskiver blandes i den ene portion, smages til med lidt karry og pyntes med revet rødløg.

Ærtesalaten, frosne ærter blancheres med kogende vand, derefter med koldt vand, drypper godt af og blandes i mayonnaise.

Appelsinsalat, 5 appelsiner skrælles, skæres i tynde skiver, vendes i den mindste portion mayonnaise og pyntes med lidt karse.

potkäs på ristet rugbrød

Rester af gammel ost, eller køb en gammel, ret stærk ost, specielt hertil. Osten rives på råkostjernet.

beregn 100 g revet stærk ost
50 g smør
cayennepeber
1 spsk. kommen
2 - 3 spsk. cognac

Osten røres med smørret, krydderier, kommen og cognac røres i, det hele skal være som en pasta, smidig, og presses i en lille krukke med låg, der står nogle dage.

Rugbrød ristes, skæres til medaljer, herpå smør og potkäs. Radiser gives til.

dessert med en herlig kold punch - Locher-punchen

chokolade-ananas med flødeis

8 henkogte afdryppede ananasskiver
250 g mørk chokolade
pistaciemandler eller hakkede valnødder

frossen flødeis

2 æggeblommer
3 spsk. florsukker
vaniljekorn
2 1/2 dl piskefløde

pynt

røde cocktailkirsebær

Ananasstykkerne skal være halvtørre, inden de dyppes i den smeltede overtrækschokolade. Hertil knækkes chokoladen i mindre stykker, kommes i en skål, der hænges op over en gryde med næsten kogende vand. Pas på, at dampen ikke kommer op over chokoladen, så bliver den grå. Når ananasstykkerne er dyppet heri, lægges de til afdrypning på et stykke pergamentpapir og  overdrysses med hakkede pistaciemandler.

Lige inden serveringen kommes på hver en stor spsk. flødeis, frossen i køleskabets box (fryseren).

Æggeblommerne røres med sukker og vanilje, heri den piskede fløde.
Beregn 6 timer til frysning.

Isen pyntes med røde cocktailbær.

LOCHER-PUNCHEN

6 appelsiner
2 citroner
1 hel stang vanilje
1 1/2 liter vand
600 - 700 g sukker
2 stk. hel kanel
10 hele nelliker
1 flaske lys rom
1 flaske sherry
1 flaske hvidvin (alm. 3/4 flasker)

Saften presses af appelsinerne og citronerne, hvorefter de kommes i en gryde med vand, kanel, nelliker og vaniljestangen, der er flækket og kornene skrabet ud. Dette koger under låg i 15 minutter, sies og hældes tilbage i gryden med sukkeret. Når dette er smeltet og lidt afsvalet, røres vinen og rommen i.

Hældes på flasker og stilles koldt.

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.