søndag

Gammeldags højt belagt smørrebrød

Vi har berørt det før og gør det gerne igen, det danske højtbelagte smørrebrød er verdensberømt og berømmelsen tager til. Nu er fire stykker højt belagt smørrebrød at finde på de danske frimærker.

IDA Davidsen i Store Kongensgade, København taler for sig selv, men andre københavnske frokoststeder som Schønnemanns Restaurant på Hauser Plads, Restaurant Sankt Nikolaj og Told & Snaps, er ved frokosttid på en ganske almindelig hverdag fyldt op af forretningsfolk og andet godtfolk. Smørrebrødsrestauranterne taler om hold. Når det første hold er fodret af, er der plads til et nyt hold.


Den gamle mesterkok Rich. Oest Larsen var en mester udi smørrebrød og så havde han sin egen mening om, hvorledes smørrebrød skulle serveres, thi det kunne jo gøres på mange måder lige fra det stilfulde smørrebrødsbord til det mere almindelige smørrebrødsbord, det morsomme smørrebrødsbord, smørrebrød ved småborde i stuerne, smørrebrød fra buffet eller smørrebrød i haven en sommerdag.
Det var dengang i 50erne, hvor smørrebrød virkelig var på menuen og Oest Larsen var køkkenets konge. Mere om disse, for mesterkokken så forskellige serveringsmetoder, senere.
Vi skal da ikke snydes for kokkens mesterværker og vælger i første omgang 3 stykker smørrebrød, hvor tomat indgår.

TOMAT MED SPEJLÆG OG RISTET BACON

1 stykke rugbrød, smurt med smør
tomat i skiver
1 lille velspejlet æg
sprødstegt, ristet bacon  i skiver
karse til pynt

På et stykke smørsmurt brød lægges et lag tomatskiver. Et spejlæg anbringes smukt på tomatskiverne. Til slut lægges baconskiver på og der afsluttes med et drys karse.
ÆG OG TOMAT

1 stykke rugbrød, smurt med smør
tomat i skiver
kogt æg i skiver
lidt hakket purløg eller hakket karse til pynt

På dette stykke bør æg- og tomatskiver lægges hveranden på det smurte brød, men der kan naturligvis også lægges i to rækker. Tomaten skal helst ikke være overmoden, så saften flyder over det hele. Der pyntes med lidt hakket purløg eller karse.

HALVBLØDE ÆG MED TOMAT OG STEGTE LØG

1 stykke rugbrød, smurt med smør
tomat i skiver
et kogt æg, skåret i to halve
rigelig gyldenstegte løg
finthakket persille til pynt

På et stykke smørsmurt brød lægges et lag tomatskiver. Et æg koges i 6 minutter, pilles og skæres igennem og de to halvdele anbringes med et rask tag ovenpå tomatskiverne. Hvis det kniber med at få æggene til at ligge fast, kan der skæres en lille bid af hver runding. Der drysses med rigelig, gyldenstegte løg og pyntes med lidt finthakket persille.

Mormors Juleopskrifter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.