onsdag

Skriverhusets Abrikostærte

Skriverhusets abrikostærte, superlækker tærte, bagt af mørdej og fyldt med hjemmelavet vaniliecreme og abrikoser, - et mesterværk, skabt af Kirsten Hüttemeier i 1952.

Næste gang, der er tid til at bage noget superlækkert til familie og venner, når vejret er trist og opgivende udenfor, er skriverhusets abrikostærte et godt bud på bagværk.

Der er anvendt tørrede, udvandede abrikoser. Disse kan imidlertid godt erstattes med anden frugt efter smag.

Mørdej er efter eget valg, - med eller uden æg. Fremgangsmåden er den samme.

SKRIVERHUSETS ABRIKOSTÆRTE

rdej med æg

250 g mel
185 g smør eller mgr.
80 g florsukker eller almindelig melis
1 æggeblomme

mørdej uden æg

250 g mel
200 g smør eller mgr.
90 g sigtet florsukker eller almindelig melis

Melet sigtes, gerne direkte på bordet og lægges som en lille høj. Heri hakkes smør eller mgr. ud i mindre stykker. Er fedtstoffet tilstrækkelig koldt, kan det blot skæres i tynde skiver og anbringes øverst i melbunken. Nu blandes sukkeret i, anvendes florsukker, skal det sigtes og tilsidst den evt.  æggeblomme.
Dejen æltes sammen, den ligesom klemmes, så melet og sukkeret tvinges til at hænge fast i fedtstoffet. Læg den koldt nogle timer eller dage, den kan sagtens ligge i køleskabet.

Rul mørdejen ud til en plade, der har nogenlunde form efter det ildfaste fad, hvori tærten skal bages, rundt eller aflangt. Fadet smøres, dejen løftes op på kagerullen og lægges ned i fadet. De overflødige kanter skæres fra og dejen presses fast mod bund og sider.

vaniliecreme

2 æggeblommer
2 spsk. sukker
kornene af 1/2 stang vanilie
3 1/2 dl mælk eller fløde

15 tørrede abrikoser

pynt

snittede mandler

Til cremen piskes æggeblommer med sukker og vanilie i gryden. Rør mel, mælk eller fløde i samtidig med, der piskes og bring cremen i kog under konstant piskning. Kog den godt igennem og afsval den lidt, før den hældes i mørdejsbunden.

Abrikoserne lægges i blød 24 timer, koges møre og jævnes med en ubetydelig del kartoffelmel. Massen lægges på cremen og snittede mandler drysses over.

Gitterværk laves af resterne af dejen. Rul dejen ud og afstik smalle strimler med en kagespore. Læg strimlerne over tærten, enten på skrå eller lige, sådan at strimlerne danner et fint gitter. Er der mere dej tilovers rulles en kant, som anbringes på kanten af fadet. Tryk kanten flad med en gaffel. Pensl dejen med æg eller æggehvide og bag tærten i ovnen ved jævn, god varme, 200 grader i 20 minutter.

Servér skriverhusets abrikostærte varm, lunken eller kold med flødeskum til. Den fortjener en god kop kaffe.

Mormors Juleopskrifter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.