torsdag

Hel kogt laks med hollandaisesauce

Denne ret hørte i min barndom i 50erne til absolut festmad. Laksen var, i modsætning til i dag, dyr og kom ikke ofte på bordet, i hvert fald ikke i almindelige hjem.
Jeg husker bedst laks fra mit barndomshjem, som netop en hel kogt, kold laks, serveret flot på et stort fad, pyntet med mayonnaise, rejer, asparges og andet godt fra havet, hertil en kold mayonnaisesauce. Det var kun ved absolut festlige leligheder, en sådan skønhed sneg sig på spisebordet.

I vore dages opdrættertider, hvor laksen faktisk næsten er en billig fisk, kan de fleste få råd til at sætte kogt laks på bordet. Som i denne gamle opskrift, i form af en varm middagsret, smukt pyntet på fadet og ledsaget af små kogte kartofler og en god hollandaisesauce.


HEL KOGT LAKS MED HOLLANDAISESAUCE

En mindre laks eller en halv stor laks. Afhænger af antal personer (få den renset hos fiskemanden)
vand til kogning
salt
eddike
hele peberkorn
1/2 løg
et par laurbærblade

Sæt laksen over i en gryde vand, ledsaget af krydderierne og varm op til kogepunktet. Hold vandet lige før det koger og lad fisken dampe under låg  i ca. 15 minutter, alt efter størrelse.

Læg fisken, godt afdryppet på et aflangt fad. Lav med en bred kniv aflange feltet i skindet og skær det af.

hollandaisesauce til 6 personer

3 topskf. mel
salt
5 dl fiskesuppe
1 dl fløde
 citronsaft
100-125 g mgr.
5 æggeblommer

Melet røres ud med lidt af den kolde fiskesuppe og denne jævning koger godt igennem. Tilsæt resten af suppen sammen med fløde, mgr. og citronsaft. Æggeblommerne piskes med lidt salt og lidt af den varme sauce hældes heri for at lune blommerne lidt, inden de hældes i saucen. Denne varmes til kog, pisk hele tiden i den. Hæld saucen i en opvarmet saucekande og server den sammen med den hele laks og små faste kartofler, drysset med lidt dild.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.