lørdag

Mormors gammeldags bagt æblekage

Æbler og efterår hører sammen og i øjeblikket er diverse sorter plukkemodne. Under æbletræerne ligger nedfaldsæbler i lag og netop nedfaldsæbler er så fantastiske til æblekage, æbleflæsk, æblegrød og meget andet. Det gælder blot om, at udnytte mulighederne.

Æblekage findes i utallige variationer i vor skattekiste af gammeldags opskrifter på æblekage. Her er to opskrifter på æblekage fra 50erne, - gammeldags bagt æblekage og mandelæblekage. Begge æblekager er bagt i ovnen.

Gammeldags chokoladebord. Nogle vil nok genkende chokoladekanden, der senere gik hen og blev et samlerobjekt

MORMORS GAMMELDAGS BAGT ÆBLEKAGE

1 portion æblemos af æbler, kogt med sukker og vanilie
100 g rasp
100 g puddersukker
100 g smør
mandler

Æblemos lægges i bunden af et smurt, ildfast fad. Rasp og sukker blandes og lægges over, mandler hakkes og drysses imellem. Hæld smeltet smør over inden fadet sættes i ovnen og gratineres ved 225 grader i 20-30 minutter.

Mormors gammeldags bagt æblekage, serveres lunken med letpisket fløde til. Det smager bedst, når fløden ikke er for stiv.

MANDELÆBLEKAGE

1 portion æblemos af æbler, kogt med lidt smør og smagt til med sukker og hedvin.
250 g mandler
250 g sukker
180 g smør
2 æg
30 g mel

Mandlerne smuttes og går gennem mandelkværnen med sukkeret. Smørret røres blødt og heri røres de hele æg, mandelmassen og melet.
En rund form med løs bund smøres godt, den beklædes med dejen på bund og sider (smør dejen ud med en paletkniv). Æblemosen lægges på og resten af dejen dækkes over.
Æblekagen bager i ovnen ca. 1 time ved 180-200 grader. Når den er kommet ud af ovnen, drysses den med kulørt pyntesukker.

Mandelæblekage serveres lunken med cremesauce, råcreme eller letpisket flødeskum.

Mormors Juleopskrifter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.