søndag

Bonde-Brunkål

Bondebrunkål af spids- eller hvidkål og bacon, minder i sit væsen en hel del om gammeldags hjemmelavet brunkål. Bonde-brunkål er tilsat eddike, der gør, at retten bliver syrlig og hermed varierer i smag fra den velkendte brunkål. Bonde-brunkål serveres traditionelt med rugbrød og sennep til.

Bacon må ikke være alt for fedt og så kan det bruges i et helt stykke eller skåret i ca. 16 skiver, hvor sværen forinden er fjernet.

Det er en dejlig og mættende vinterret, hvor kålen så smukt indgår i retten, for de, der måske ikke er de store kålspisere.

Opskriften er af Kirsten Hüttemeier og fra 1952. Måske stammer bonde-brunkål fra en af de Nordsjællandske gårde. Hüttemeier boede i en årerække i Nordsjælland, nærmere 30 år oppe ved Horserød. Her indsamlede hun en mængde lokale opskrifter fra bønderkonerne, der bød hende ind til kaffe, når hun gik ture med sin hund. De mange udvekslede opskrifter huskede hun og brugte dem senere, nogle af dem i lettere moderniserede udgaver.
 
Emaljekøkkentøj fra 50erne Glud & Marstrand

BONDE-BRUNKÅL

1 spidskål eller hvidkål
4 spsk. sukker
3 spsk. smør eller mgr.
salt
eddike
400 - 500 g bacon, ikke for fedt

Kålens yderste blade fjernes og kålen snittes i mindre stykker, kommes i en gryde, hvor sukkeret og fedtstoffet er brunet sammen som til brunede kartofler. Kålen brases heri og derpå lægges flæsket ned, enten helt eller skåret ud i ca. 16 skiver, hvor sværen forinden er skåret fra. Eddike hældes ved, salt tilsættes og under låg steger det hele.
Anvendes spidskål og er kødet skivet, er begge dele færdigt på 1 lille time. Hvidkål skal stege i 1 1/2 time og  til helt flæsk beregnes mindst 2 timer.

Server bonde-brunkål med rugbrød og sennep til.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.