torsdag

Kødhjerper

Kødhjerper, tilberedt af halvt hakket flæske- og oksekød, serveret med råkostsalat og peberrod er en dejlig gammel farsret, der måske nok så vigtig, gør sig færdig i ovnen.
Der bliver en vidunderlig sauce, idet skyen er tilsat både tomatpuré, karry, paprika og fløde samt tager smag af den røgede spæk i hjerperne.

Kødhjerper er fars, formet til aflange brød (hjerper), der steges i ovnen som en slags små forlorne harer. Kødet kan for nemheds skyld købes som færdighakket og det udblødte franskbrød da blot røres i.

Portionen er for stor til 4 og kan halveres eller den kan varmes næste dag som andendagshjerper. Opskriften er fra 1952.
 

KØDHJERPER

1/2 kg flæskekød
1/2 kg oksekød
2 skiver røget spæk
4 skiver franskbrød
1 1/2 dl mælk
1 æg
2-3 tsk. salt
1 knsp. peber
2 dl tomatpuré
2 dl vand
1 knsp. paprika
1/2 - 1 tsk. karry
20 g mel
1 dl mel
1 dl fløde
salt
kulør

Franskbrødet udblødes i mælken 1/4 time og males 1 gang gennem maskinen med kødet og saltet. Den røgede spæk skæres i ganske små terninger, der lige vendes på en varm pande, så det skifter farve. Når de er afkølet lidt, kommes de sammen med det afsmeltede fedt og peberet i farsen. Den gennemæltes med ægget til den er fuldstændig ensartet og jævn. Som med al stiv fars går det lettets med hænderne.
Farsen formes i hånden til 6 store, aflange frikadeller, der lægges på en smurt bradepande. Kødhjerperne belægges med smørklatter og sættes midt i en god varm ovn (ca. 200 grader). Efter ca. 10 minutter begynder hjerperne at blive brune og tomatpuré, vand, paprika og karry, der er piskes sammen, hældes ved.
Efter ca. 35 minutters stegetid ialt hældes skyen fra, jævnes og smages til med salt. Fløden kommes i og der tilsættes kulør.

Servér kødhjerper, skåret igennem på langs med hvide eller brunede kartofler, grønne bønner, råkostsalat og peberrod.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.