lørdag

FASTELAVNSMUNKE

Fastelavnsmunke er i modsætning til fastelavnsboller ikke bagt i ovnen, men kogt i fedt eller olie. Fastelavnsmunke er en udrullet gærdej, fyldt med frugtmos eller med smør, krydret med sukker og kanel. De koges i fedt eller olie og serveres varme, drysset med tesukker.

Opskriften på fastelavnsmunke fandt jeg i mine gamle opskrifter. Desværre er det ikke lykkedes at finde ud af, hvorfra disse fastelavnsmunke stammer. Nogen ved det måske ?

I stedet for en smurt plade, anvendes begepapir. Det giver mindre rengøring.

Opskriften her er fra 1956 og rækker til ca. 18 stk.
 
Fastelavn i 50erne - Ude med raslebøsserne - Dengang fik man boller hos bageren, efter en fastelavnssang


FASTELAVNSMUNKE

1/2 kg mel
30 g gær
2 dl mælk
2 æg
100 g mgr.
75 g melis
kardemomme
kanel
frugtmos eller smør, rørt med lidt sukker og kanel
Tesukker til drys

Gæren opløses i den lune mælk, hvori mgr. er smeltet med. æggene tilsættes, herefter melis, sukker, kardemomme og kanel og det det æltes til en smidig dej. Dejen hviler tildækket 1 time og om nødvendigt, tilsættes en anelse mere mel, så dejen kan rulles ud og udstikkes i ca. 1 1/2 cm tykkelse. Udstik runde kager, hvorpå der anbringes frugtmos eller smør, rørt med sukker og kanel, på halvdelen af kagerne. De andre kager lægges over og kanten trykkes godt til. Kagerne stilles på en smurt plade til efterhævning.

Kog kagerne i hedt fedt eller olie i en gryde, men kun i et lag ad gangen. Munkene skal være lette, hævede og bagte.
Tag dem op efterhånden, de er bagt færdige og læg dem på fedtsugende papir. Drys med tesukker.

Servér fastelavnsmunkene varme.

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.