mandag

Smørsnurrede grøntsager

I reglen tilbereder vi vores grøntsager ved kogning, men der er en anden gammeldags måde at tilberede dem på, smørsnurring. De bliver usandsynlig lækre ved denne metode, der går ud på at skære grøntsagerne i mindre stykker, skiver, terninger eller klodser, blomkål deles i buketter og snurre dem møre i gryden med smør.

Der bliver ingen kogevand, blot lidt kraftig sky, der nydes sammen med grøntsagerne. Smørsnurrede grøntsager egner sig fortrinlig til fyld i omeletter, men er også dejlige alene med skyen eller serveret til kød- og fiskeretter.

De findelte grøntsager kommes i en tykbundet gryde og der tilsættes efter eget valg 15-20 g smør ved vandkogning. 1/2-3/4 tsk. Salt pr. 1/2 kg grøntsager.
Læg låg på gryden og bring grøntsagerne langsomt i kog ( til at snurre ) ved lille blus, så de ikke brænder på. Ved langsom opvarmning er det smeltede smør, sammen med den smule saft grøntsagerne afgiver, væde nok.
Når grøntsagerne syder i gryden og er kommet i kog, dæmpes varmen yderligere.
Vend grøntsagerne undervejs, rør i dem og læg hurtigt låget på igen. Gryden kan også rystes med låget på.

Rodfrugter og gamle vintergrøntsager tilsættes yderligere 1-2 spsk. vand pr. 1/2 kg grøntsager.

Smørsnurring er en metode, som mørner grøntsagerne ganske stille. De bliver meget saftige og velsmagende heraf, ikke mindst den dejlige sky, der dannes.
Måske er det måden at få folk til at spise flere grøntsager på.

Flere slags grøntsager kan snurres sammen og de fleste grøntsager kan snurres. Blot har de forskellig snurretid. De mange muligheder ser vi på i morgen.
 


SMØRSNURREDE  PORRER

Porrer skåret i tykke ringe
15-20 g smør pr. 1/2 kg grøntsager
1/2-3/4 tsk. Salt pr. 1/2 kg grøntsager

Læg porreskiverne i en gryde sammen med smør og salt. Bring dem i kog og lad dem snurre ganske langsomt i 20-25 minutter til de er møre. Husk at ryst dem undervejs.

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.