søndag

SØNDAGSBØF

Søndagsbøf, tilberedt af et stykke dejligt mørt oksekød og tilsat øl er en værdig søndagsmiddag. Retten gør sig selv færdig i ovnen i et ildfast fad og er lige til at sætte på bordet, når familien går til bords.

Det med ovnretter er en god ting, da tiden jo så kan bruges i godt selskab med familie og gæster uden derfor at stresse.

Det er sådan set ikke noget nyt at bruge øl i maden. Før vi fik køleskab, var saltning af maden en almindelig konserveringsmetode og det gav tørst. Øl blev flittigt konsumeret både som tørstslukker, men også i maden. Her var den med til at give en bitter smag, men nok så vigtigt, - øl har evnen til at mørne kød.
I vore dage er det blevet in, at bruge øl i maden efter de mange små mikrobryggerier er dukket op. Der eksperimenteres på livet løs af tidens kokke, hvilken slags øl, der passer til hvilken slags mad.

Søndagsbøf er fra en gammel opskriftssamling fra 1956. Rækker til 4 personer.
 


SØNDAGSBØF

500 g mørt oksekød, inderlår eller lignende

2 løg, skåret i ringe
2 gulerødder, skåret i skiver
3 dl sky
½ flaske pilsner eller hvidtøl
franskbrød, befriet for skorpe og skåret i brede stænger
sennep
æbler, groft revet
persille, hakket
mel
laurbærblade
salt
peber
rosmarin
salvie
evt. en anelse hvidløg

Kødet skæres i skiver, der bankes krydres og brunes. Derefter brunes løgringe og de skivede gulerødder. Kød, løg og gulerødder lægges lagvis i et ildfast fad, mel drysses mellem lagene. Laurbærblade, øl og vand eller sky tilsættes. Det hele småsimrer ca. 1 1/2-2 timer i ovnen eller til kødet er mørt ved ca. 180 grader.
Franskbrødsskiver befriet for skorpe skæres i brede stænger. De smøres med mild sennep og lægges øverst i fadet. Tryk brødet lidt ned, så det suger saucen og lad fadet stå i ovnen endnu 15-20 minutter til brødene er ristede.
Groft revet, rå æble og hakket persille drysses over til sidst.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.