tirsdag

Fiskeskildpadde

I vor moderne tid er de fleste bekendt med den gamle ret, forloren skildpadde, der sædvanligvis er kogt på kalvekød. Forloren skildpadde er måske mest kendt som natmad efter en større fest eller fra Matador, hvor Iben Skjern sender pigen ned efter et par dåser forloren skildpadde lige inden lukketid.
Dåseskildpadde er stadig at få i butikkerne eller forloren skildpadde i moderne indpakning som plastikpølser fra supermarkedets køledisk.

Her er det imidlertid en fiskeskildpadde, garneret med hårdkogte æg og ristede franskbrødssnitter, der skal forføre vores smagsløg.
Det er en tidskrævende ret, som Carla Meyer lancerede i en kogebog af 1931. Kogebogen præsenterede de nyeste resultater indenfor ernæring og moderne husholdningsteknologi.

Fru Meyer, der var født i Tyskland, var af rig jødisk familie og boede i Bredgade i København med sin mand, der var møbelsnedker. Hun brugte sit liv og kæmpede for, at alle kvinder skulle lære husholdning.
 

FISKESKILDPADDE

ca. 1 kg hel fisk, torsk eller gedde (eller brug torskefileter + fiskebouillon)
1/ 2 kg fiskefars (rørt af hakket torsk eller gedde som til en god fiskefrikadelle)

sauce

80 g smør
1 gulerod
1/4 selleri
1 porre
50 g mel
fiskesuppe
salt
peber paprika
1 knsp. karry
1 tsk. sukker
tomatpuré eller citronsaft
sherry eller madeira
kulør

Fisken renses og skæres fra ben og skind. Den skylles, saltes 10 minutter og skylles igen, før den skæres i mindre stykker. Fisken dampes mør og halvdelen af den rørte fars koges som små boller, resten steges som små frikadeller.
Halvdelen af smørret brunes i gryden, hvori brunes de rensede, skyllede, udskivede og aftørrede rødder. Ca. 1 liter vand hældes på og fiskeben og skind lægges i vandet. Det hele koges til rødderne er møre, hvorefter suppen sies. Resten af smørret brunes og heri bruner man melet, før suppen spædes i, lidt efter lidt til krydderier og tomatpuré eller citronsaft. en ikke for tynd sauce. Den koges 10 minutter, smages til med de forskellige krydderier og tomatpuré eller citronsaft. Tilsæt kulør.

Fisken, bollerne og frikadellerne varmes forsigtigt i saucen, som ikke må komme i kog.. Til slut smages retten til med lidt vin.

Servér fiskeskildpadde, anrettet, garneret med hårdkogte æg, skåret i skiver eller hakkede med ristede franskbrødssnitter til.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.