onsdag

LABSCOVES BRUN

Brun labscoves, en éngangsgryde helt i tidens ånd sidst i fyrrene, sammensat, så den udgjorde dagens hovedmåltid og kogt i én gryde. En sådan éngangsgryde skulle gøre det ud for både for- og efterret og der må derfor være tilstrækkelig med kartofler og grøntsager i retten. - Og så måtte portionerne være af en vis størrelse. Dengang havde mange flere mennesker hårdt fysisk arbejde, de havde derfor brug for flere kalorier, end de fleste mennesker har i dag.

Datiden så også på det faktum, at den noget større brug af grøntsager og andre rodfrugter i en sådan éngangangsgryde var i stand til at strække retten, der nødvendigvis så også blev forholdsvis billig. Kødet ruttede man ikke med. Det var rimelig dyrt og  Danmark var endnu i efterkrigsårene, hvor alting var svært at skaffe, selv om landet var ved at komme på fode igen. Rationeringsmærker, udstedt af Handelsministeriet, eksisterede stadig på mange ting.

Kendte éngryderetter sidst i fyrrene var gule ærter, grønkåls- og hvidkålssuppe med flæsk, der måtte spises med ske af dybe tallerkener.

Opskriften er fra 1948
 

LABSCOVES  BRUN

2 hakkede løg (100 g)
75 g fedt
1/2 kg kogt, småtskåret okse- eller kalvekød
krydderier
1/2 liter vand eller sparesuppe
kulør
jævning
1 kg ituskårne kartofler

Løget og kødet brunes i det varme fedt, krydderier og vand eller sparesuppe tilsættes. Saucen farves med kulør, jævnes og tilsidst tilsættes kartoffelstykkerne. Lad det hele simre i gryden under låg til kartoflerne er møre.

Servér den brune labcoves evt. direkte fra gryden.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.