onsdag

HELSTEGT UNG HANE

Helstegt ung hane, serveret med flødesauce, tilsat gulerødder og løg, kogte kartofler og en salat efter årstiden, er en dejlig gammeldags ret, som mange vil glædes over omkrings middagsbordet. Det fine lyse kød fra hanen vil falde i børnenes smag og anvendes en Bornholmerhane, er der mad til et par dage for en familie.

Desværre er BornPoultry, der fremstillede Bornholmerhanen gået konkurs for nogle dage siden, men optimistiske stemmer siger, at der er stor sandsynlighed for, at produktionen genopstår til sommer med en ny ejer. Forhandlinger er igang.

I opskriften er nævnt en opsat hane. Førhen brugte man at sætte fjerkræet op til stegning. Det vil sige, at man forsøgte at opnå en rund facon på dyret. Lårbene presses op mod brystet og holdes i denne stilling af et stykke ren bomuldstråd. Vingerne bindes også ind mod kroppen med bomuldstråd.
Kyllinger brækkede man først brystbenet på. Det foregik ved, at man satte den ene hånd ind i fuglen og den anden udvendig på brystbenet. Så trykkede man til, så brystbenet brækkede.

Det lader sig nu sagtens gøre, at stege en ung hane uden denne gamle foranstaltning.

Opskriften er fra 1952
 
Opsat høne parat til stegning 1952 - bemærk den runde facon

HELSTEGT UNG HANE

1 ung hane
100 g smør
salt
peber
2 store løg
2 store gulerødder
2-3 dl vand
fløde
evt. kulør
jævning

Den rene tørre, opsatte hane brunes smukt på alle sider i en jerngryde (eller anden stegegryde). Løg og gulerødder, der er skåret i små terninger kommes ved, når hanen er brunet. Det snurrer sammen i ca. 10 minutter, 1 1/2 dl kogende vand kommes ved og det snurrer videre under tæt låg  ca. 1 1/2 time til hanen er ordentlig mør.
Lad hanen ligge på siden og vend den et par gange under stegningen. Den færdigstegte hane tages op og parteres, skyen jævnes let og smages til med fløde og tilsættes kulør.

Servér helstegt ung hane med saucen i kande og tilsat gulerødder og løg samt kogte kartofler og en salat af årstiden.

VELBEKOMME

Noget om Mad

2 kommentarer:

  1. Forskellen på haner dengang og nu er, at i forne tider var en hane et dyr på et halvt års tid, og det at brække eller klippe brystbenet på sådan en karl kræver faktisk mange kræfter. De nymodens kyllinger er hybrider der er fremavlet til at æde sig selv halvt fordærvede og dermed blive slagteklare på ca 5 uger. En bornholmerhane bliver 6 uger.... Deres knogler er jo stadig bløde som babyknogler, og derfor er det ikke nødvendigt med slige foranstaltninger.

    SvarSlet
  2. Fantastisk,som du kan og tak for den oplysning.

    SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.