torsdag

Herregårds Klejner


Herregårdsklejner. - Den første week-end i december, barndommen igennem, var det store julebagedag hos moster, min yndlingsmoster. Kun vi to var sammen om at bage julens småkager og koge herregårdsklejner. Det var en begivenhed, jeg glædede mig usigeligt til hvert år. For mig var dagen næsten bedre end selveste juleaften.

Det med yndlingsmoster skal tages helt alvorligt.
Jeg tilbragte mange af barndommens timer hos moster og onkel og det var da også her, jeg allerførst i barndommen lærte noder og at spille klaver.
Senere fik jeg jo undervisning hos fru Thornø, men den store ørn blev jeg vist aldrig rigtig.
Slog mig dog så siden på violinen.

Når vi kogte herregårdsklejner og bagte julesmåkager, havde moster lavet dejene fra morgenstunden og når jeg ankom, stod hun klar med forklædet. - Nu skulle der hygges og arbejdes dagen igennem og selvfølgelig med pauser i passende intervaller til kaffe og smagsprøver.
- Og om det var hygge. Når jeg tænker tilbage, kan jeg næppe fremkalde nogen større hyggestund, end når moster og jeg bagte til jul.

Højdepunktet var dog herregårdsklejnerne, som jeg var med til at vride, medens moster arbejdede hurtigt ved gryden med det kogende fedt.

Egentlig har jeg aldrig ville give opskriften fra mig, men her er den så. Det var en opskrift moster havde fra et herregårdsbekendtskab.

HERREGÅRDSKLEJNER


1 kg mel
750 g sukker
125 g mgr.
2 dl fløde
1 tsk. natron
3 æg

2 pakker palmin

Sukker, smør og æg røres hvidt. De øvrige ingredienser tilsaættes og dejen æltes godt.
Stil den tildækket i køleskabet et par timer.

Dejen rulles ud og med en klejnespore køres nogle aflange ruder ud. Lav med klejnesporen en sprække diagonalt midt i. Størrelse på ruden ca. 4 x 12 cm.
Vrid klejnerne gennem hullet og læg dem på tallerkener. Vær forsigtig med de spidse ender, som nemt brækker af, men disse gør jo netop herregårdsklejnerne festlige at se på.

Imedens der rulles ud og vrides, kommes palmin i en gryde. Varmes op til kraftig varme. Brug enden af en tændstik til at kontrollere temperaturen. Når det syder omkring tændstikken, er palminen klar til brug.

Kom 3-4 klejner i den hede palmin ad gangen, ikke flere, da varmen ellers går af. Vend dem rimelig hurtigt med en gaffel, så de ikke bliver for mørke.
Tag dem nu op med en hulske og læg dem på køkkenrulle til at suge det overflødige fedt.

Arbejdet skal gå lidt rask fra hånden, da klejnerne hurtigt får for meget.

Nyd så en kop kaffe ovenpå anstrengelserne med lune, nykogte herregårdsklejner til.

Så nærmer sig julen

Mormors Juleopskrifter

2 kommentarer:

  1. Helle Jespersendecember 09, 2012

    Jeg har søgt efter en lækker opskrift på klejner, en af ældre dato, da jeg sjovt nok synes, at mad fra dengang smager af mere. Det var som om, man ikke var bange for at bruge ordentlige ingredienser dengang.

    Jeg har nu rørt dejen i, og glæder mig til de skal laves. Der sker vel ikke noget ved, at lade dejen stå til i morgen.

    SvarSlet
  2. Hvis dejen er emballeret ordentlig, (f.eks. i en god frysepose)så den ikke tørrer ud,er det i orden,den står til næste dag.
    Dejen er også nemmere at rulle ud,når den har stået koldt.

    SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.