onsdag

NytårstorskNytårstorsken er landet.Lige hjemkommet fra havnen i Kerteminde med nytårstorsken,som i år koster kr.50,- pr. kg.Det er med hovedet på og "bukser" til.
Det må vel siges,at være til at betale.

Oksekød kan vi få ved så mange andre lejligheder.


I min barndom drog min far og jeg på havnen efter nytårstorsken nytårsaften om formiddagen,i hvert fald de år vi var hjemme.Det var af stor vigtighed for min far,at "bukserne" fulgte med.

Hos moster og onkel stod den også på torsk,blot med den forskel,at onkel ønskede hovedet kogt separat.Efter hans mening var det en delikatesse,som ikke måtte gå tabt og jeg ved,han nød det i køkkenet før gæsterne dukkede op.

Onkel malede også selv fiskesennep.Det foregik i et stort lerfad med en gammel kanonkugle.Det var et herligt syn,at se onkel med et lommetørklæde sat fast i brillerne for det var jo stærke sager.

Opskriften her på nytårstorsk er fra Frøken Jensens Kogebog.

KOGT TORSK MED SENNEPSSOVS

4 portioner
Ca. 1 1/2 kg torsk
2 L vand
2-3 spsk. salt
5-6 hele peberkorn
1 dl. eddike

Rens og skær torsken i tykke skiver på ca. 5 cm tykkelse.Fisken lægges i kogende vand,tilsat salt,peberkorn og eddike.Bringes i kog,hvorefter gryden fjernes fra komfuret.Står og trækker under låg -10 minutter.
Ta fisken op og skum.Hold fisken varm under et klæde.

SENNEPSOVS

Fiskesuppe
Fiskesennep oprørt

Lav en hvid opbagning af mgr. og mel.Spæd med fiskesuppen til passende konsistens.
Smag til med den oprørte fiskesennep,salt og lidt sukker.

Server nytårstorsken på et fad med et viskestykke på sammen med sovs,hvide kartofler,smeltet smør,revet peberrod og hk. hårdkogte æg.


VELBEKOMME OG GODT NYTÅR

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.