lørdag

Grøntsager i gelé

Grøntsager i gelé eller som det også hedder aspic, ikke bare tager sig godt ud, sammensat af forskellige grøntsager efter smag og farve, det smager også utrolig godt, serveret med en kold mayonnaisesauce og hvidvin til.

Det gælder blot om, at vælge efter farve og smag, der klæder hinanden som f.eks sommerens friske ærter og gulerødder, kogt lige akkurat møre. Mange andre grøntsager kan anvendes som blomkålsbuketter, bønner, asparges eller hvad man nu foretrækker.

Kogevandet fra grøntsagerne bruges til geleén, ligesom vand, tilsat lidt kødekstrakt kan anvendes ligesom anden suppe.
Til gelé gælder altid : 1 liter suppe til 16-18 blade husblas.

Opskriften er lanceret af Kirsten Hüttemeier i 1952


GRØNTSAGER I GELÉ

kogte friske ærter
kogte nye gulerødder i skiver
grøntsagssuppe med husblas

Skyl en randform, ca. 8 dl med koldt vand og læg et lag afdryppede, kogte ærter i bunden, så et lag gulerødder, atter ærter og tilsidst gulerødder igen og randen fyldes helt op. husk på, at den grøntsag, der kommes i bunden af randen, kommer opad, når randen skal serveres. Når randen er fyldt op med grøntsager, hældes suppen, tilsat husblas, kold eller lunken over. Grøntsagsvandet måles, husblassen lægges i blød i koldt vand i 10 minutter, knuges op heraf og kommes i grøntsagsvandet, der lunes op, indtil husblassen er smeltet. Derpå afkøles suppen næsten helt og med en ske bores forsigtigt huller hist og her, så suppen kommer ned mellem alle grøntsagerne, helt ned på bunden. Randen fyldes helt op med suppen og stilles herefter koldt.
Når randen er stiv, løsnes den hele vejen rundt med en kniv og vendes forsigtigt ud på et fad. Det er altid en fordel at lave randen dagen før.

Mayonnaisesauce

2 æggeblommer
1/2 tsk. salt
2 dl salatolie (rapsolie, solsikkeolie)
sennep
estragoneddike
citronsaft
3-4 spsk. sød asie- eller agurkeeddike
2 spsk. hakket rødløg
klippet purløg

Æggeblommerne røres seje med saltet, hvorefter olien dråbevis røres i og efterhånden som mayonnaisen bliver tyk, røres eddiken i. Til sidst skal mayonnaisen være tyk som sauce. Kom gerne lidt fløde i.
Saucen smages til og serveres overdrysses med de hakkede rødløg og det klippede purløg.

Servér grøntsager i gelé med kold mayonnaisesauce, evt. lidt god skinke, godt brød og et glas koldt hvidvin til. En dejlig og smuk sommerret.

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.