tirsdag

Stor frugttærte

Sommeren er vendt tilbage. Lad os samle veninderne og lave et lille gardenparty med hjemmebag efter årstiden, iskold limonade i glasset og kaffe på kanden, præcis som man gjorde det midt i 50erne.

Af hjemmebag laver vi en stor gammeldags frugttærte, fyldt med de dejligste frugter som hindbær, jordbær, kirsebær, bananer, mandarinstykker m.m. Ligeledes bager vi en rigtig gammeldags walesstang, pyntet med hvid glasur og rød gelé.
Tærten bliver ekstra festlig, serveret med flødeskum eller vanilieis til.

STOR FRUGTTÆRTE

mørdej

300 g mel
250 g mgr.
80 g florsukker
1 æggeblomme

fyld

forskellig frugt som hindbær, jordbær, kirsebær, ribs, bananer, mandariner m.m.

Lav en mørdej ved at hakke mgr. i melet, tilsæt florsukkeret sammen med æggeblommen og ælt dejen sammen. Rul dejen ud og beklæd et stort ildfast fad med den. Dejen skal trykkes godt fast for ikke at glide ned. Gem lidt dej og tril "lange fletninger" af den til at inddele tærten i rum med.
Bag pien  ved 225 grader i 15 minutter. Anbring de forskellige frugter, fint på rad og række i rummene.


WALESSTANG

smørdej

200 g mel 200 g mgr.
2 spsk. eddike
1 spsk. koldt vand

vandbakkelsdej

1 1/2 dl vand
75 g mgr.
1 tsk. sukker
75 g mel
2 æg

pynt

glasur af :
200 g florsukker
1 lille æggehvide
1 tsk. eddike
rød gelé

Til smørdejen hakkes mgr. hurtigt ud i melet og dejen æltes med eddike og vand. Ælt ikke mere end nødvendigt. Rul dejen ud til en aflang plade, som skal være bund i walesstangen. Dejen skal være mindst 1/2 cm tyk og med lige kanter. Læg den på en smurt plade (bagepapir) og sæt den koldt. Det er vigtigt, at alt er gennemkoldt inden vandbakkelsdejen sprøjtes på.
Til vandbakkelsdej kommes vand, mgr. og sukker i en gryde, lad det spilkoge, tag gryden af varmen og rør hurtig melet i. Saml dejen til en bolle, der slipper gryden og pisk æggene i efter et øjebliks hvil. Dejen skal fremgå blank og hverken for tyk eller for tynd. Sprøjt den ud i siksak på den kolde smørdej og endelig ikke ud over kanterne.
Bag stangen straks ved meget kraftig varme, 250 grader. De første 6-7 minutter uden at åbne ovndøren og bagefter med lidt mindre varme. Ialt bager stangen 20-25 minutter. Sval den af og kom sukkerglasuren i striber over den bagte stang, ligesom geleén, det kommes i et kræmmerhus og sprøjtes i smalle striber over stangen.

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.