mandag

Skipperens kødgryde

En gryderet fra de tidlig 60ere, serveret med løse ris og brød til, er velegnet til de fleste situationer og så er der det vidunderlige ved gryderetter, at de som regel kan tilberedes dagen før om ønsket.
Dagens gryderet er med oksekød og grøntsager. Hvidløg og timian er smagsgivere.

60erne var et årti, hvor mange gryderetter så dagens lys. Konserves, som prægede 50erne, var for en dels vedkommende efterhånden erstattet af dybfost og i butikkerne dukkede flere og flere dybfrysere med frostvarer op. Grøntsager og rejer, som hidtil kun fandtes på dåse, fraset friske rejer, var det nu helt almindeligt, at hente i købmandens fryseboks.

Friske grøntsager er også en mulighed ifald man står midt i grøntsagssæsonen. Det giver selvfølgelig lidt mere arbejde. - Og arbejde var, i 60erne, netop hvad kvinderne havde fået smag for. De var taget på arbejdsmarkedet og når de kom hjem til kødgryderne, skulle tingene gerne gå lidt let og ikke være for besværlige. Grøntsagerne på frost var en stor hjælp, da man slap for besværet med at så og plante, høste og efterfølgende gøre dem i stand. Køkkenhaver var så småt ved at gå af mode.


SKIPPERENS KØDGRYDE
,
1/2 kg skært oksekød
40 g mel
salt
peber
50 g mgr.
1 hakket løg
1 fed hvidløg
1 timiankvist
1 spsk. engelsk sovs
5 dl kogende vand, tilsat kulør
1 stor pakke frosne ærter og gulerødder
tomater i både
persille

Skær kødet i store tern, vend det i mel, tilsat salt og peber. Smelt mgr. i en gryde, lad det bruse af og brun kødet heri. Tag kødet op og rist derefter det hakkede løg og det knuste hvidløg og genforen atter kødet løgene. Tilsæt 1 timiankvist og engelsk sovs. Spæd kogende vand ved, tilsæt kulør, læg låg på gryden og lad retten simre under låg til kødet er mørt, ca. 1 time. Kog de frosne grøntsager med de sidste 5-6 minutter. Smag sovsen til.

Servér skipperens kødgryde direkte fra gryden med løse ris og et godt brød til.

VELBEKOMME

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.